Palestinienii primesc 100.000 de doze de vaccin chinezesc

0
169

Palestinienii au primit luni 100.000 de doze de vaccin chinezesc anticoronavirus Sinopharm, donat de Beijing şi care constituie cel mai mare lot de vaccinuri primite de la începutul pandemiei, informează France Presse şi Agerpres.

Aceste doze “reprezintă promisiunea făcută de China de a pune vaccinurile în slujba lumii şi de a sprijini pe deplin eforturile Autorităţii Palestiniene în lupta sa împotriva coronavirusului”, a declarat ambasadorul chinez pe lângă Autoritatea Palestiniană, Guo Wei, într-o conferinţă de presă la Ramallah, în Cisiordania.

Acest lot de 100.000 de doze “va contribui foarte mult la accelerarea campaniei de vaccinare”, a salutat ministrul palestinian al sănătăţii Mai al-Kaila, care a avertizat recent despre o creştere a numărului de cazuri de persoane bolnave în Cisiordania ocupată.

Autoritatea Palestiniană a lansat pe 21 martie vaccinarea persoanelor de peste 75 de ani şi a unor bolnavi, la câteva zile după ce a primit un prim lot de 60.000 de vaccinuri anticoronavirus în cadrul dispozitivului Covax destinat regiunilor defavorizate.

Peste 20.000 din cele 60.000 de doze de Covax au fost transferate în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocada israeliană.

Alte 60.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V fuseseră deja livrate în Gaza din Emiratele Arabe Unite, un transport revendicat de Mohammed Dahlan, un disident al mişcării palestiniene Fatah, în exil în Emiratele Arabe Unite şi devenit consilier al prinţului moştenitor al Emiratelor.

Palestinienii din Cisiordania au primit de asemenea câteva mii de doze de vaccin rusesc în februarie, destinate în primul rând personalului medical.

Israelul, o ţară care a vaccinat peste jumătate din cei nouă milioane de locuitori ai săi, s-a angajat să ofere palestinienilor 5.000 de vaccinuri şi a vaccinat peste 100.000 de lucrători cu permise de muncă în Israel sau în aşezările israeliene din Cisiordania.

ONG-uri şi oficiali palestinieni au susţinut recent că Israelul are “obligaţia”, ca putere “de ocupaţie”, “să furnizeze” vaccinuri celor 2,8 milioane de palestinieni din Cisiordania şi două milioane din Fâşia Gaza. Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel.

De la începutul pandemiei, aproximativ 174.800 de persoane infectate au fost înregistrate oficial în Cisiordania ocupată, dintre care aproape 2.000 de decese. În Fâşia Gaza, au fost detectate aproximativ 63.750 de cazuri, inclusiv peste 600 de decese.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here