Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în noiembrie, după ce în iunie a atins un maximum al ultimilor doi ani şi jumătate pe fondul redeschiderii economiei germane şi europene. Scăderile din ultimele luni au venit pe fondul unei noi deteriorări a componentei de aşteptări a indicelui Ifo, în timp ce componenta condiţiilor curente a cunoscut o scădere mai atenuată.
Astfel, indicele Ifo din Germania a scăzut cu 1,9 puncte în noiembrie, la 96,6 puncte, de la o valoare revizuită în jos cu 1,1 puncte, de 96,6 puncte, înregistrată în luna octombrie. În iunie, indicele Ifo a înregistrat o valoare de 101,7 puncte. Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 95,3 puncte pentru luna noiembrie. Declinul a venit în mare parte pe fondul continuării problemelor de pe lanţurile de aprovizionare (în special penuria de semiconductori) şi a recreşterii infectărilor cu Covid-19.
Germania este o economie manufacturieră, bazată pe export şi pe puternica sa industrie auto, ceea ce o face vulnerabilă în contextul problemelor actuale de pe lanţurile de aprovizionare.
Potrivit sondajului realizat de institutul Ifo, companiile din comerţul retail din Germania înregistrează o activitate economică slabă din cauza celui de-al patrulea val al pandemiei, iar jumătate din companiile din sectorul manufacturier anticipează noi majorări de preţuri. Totodată, aşteptările de export a industriei germane au scăzut din nou în luna noiembrie, conform economistului Ifo Klaus Wohlrabe.
“Moş Crăciun are mai puţine cadouri pentru economia germană anul acesta, parţial şi din cauza faptului că nu toate bunurile şi produsele pot fi livrate”, potrivit lui Wohlrabe.
“Problemele cu aprovizionarea materiilor prime şi a produselor intermediare s-au înrăutăţit”, mai spune economistul, adăugând totuşi că singura parte pozitivă a lunii noiembrie este că sectorul industrial a continuat să primească comenzi în creştere.
Principalele institute economice şi-au redus deja estimările de creştere pentru Germania argumentând că problemele cu aprovizionarea împing finalizarea redresării economice în 2022. Totodată, Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a comunicat luna trecută că se aşteaptă ca dinamica economiei să fi încetinit şi mai mult în trimestrul al patrulea pe fondul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare şi a unei evoluţii slabe a cererii în zona sectorului de servicii.
Per total, atât componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo cât şi componenta aşteptărilor au cunoscut deteriorări în luna noiembrie. Mai precis, indicele condiţiilor curente a scăzut la 96,9 puncte de la o valoare revizuită negativ de 99 de puncte în octombrie, în timp ce indicele aşteptărilor a coborât la 92,6 puncte de la o valoare revizuită în jos cu 1,2 puncte de 94,2 puncte în luna precedentă.
Estimările erau de 97,5 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 93,5 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri.
În ultimele luni circa 45% din companiile germane spuneau că se confruntă cu întârzieri foarte mari în furnizarea unor produse necesare continuării producţiei proprii. Blocaje erau atât pe zona semiconductorilor, cât şi pe alte multe alte produse.
De notat că mare parte din semiconductori sunt produşi în Asia, iar deficitul de producţie de la vârful pandemiei şi comenzile subdimensionate ale companiilor se resimt acum când cererea de produse tehnologice a explodat – o situaţie similară precum cea din piaţa europeană a gazelor, unde cererea şi preţurile au explodat din cauza lipsei livrărilor suplimentare de gaze din Rusia.
https://www.bursa.ro/_rss