• Afaceri de 451 milioane de lei, cu 46% mai mari decât cele din primele trei trimestre ale anului anterior
• Ioana Birta, directorul financiar: “Suntem în etapele finale de punere în funcţiune a fabricii de ambalaje biodegradabile, linie de business în care vedem un mare potenţial de creştere”
Grupul TeraPlast (TRP) a raportat un profit net de aproape 43,26 milioane de lei, în primele nouă luni ale acestui an, cu 41% peste cel din perioada ianuarie-septembrie 2020, în urma creşterii cifrei de afaceri cu 46%, până la peste 451 milioane de lei, a anunţat astăzi producătorul de materiale de construcţii printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Profitul operaţional a avansat cu 37%, până la nivelul de 50,5 milioane de lei, atât pe seama creşterilor de volum cât şi a eficientizării activităţii, după cum reiese din raportul companiei.
Practic, după primele trei trimestre, Grupul a reuşit să depăşească rezultatele înregistrate în întregul exerciţiu financiar 2020, comparaţie care ţine seama de redimensionarea grupului, în urma vânzării diviziilor de produse din oţel şi profile de tâmplărie. Astfel, cifra de afaceri este mai mare la nouă luni cu 14% faţă de tot anul 2020, iar EBITDA prezintă un avans de 18% faţă de întregul an 2020, se menţionează în document.
Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast, a declarat: “Suntem în etapele finale de punere în funcţiune a fabricii de ambalaje biodegradabile. Este o linie de business în care vedem un mare potenţial de creştere şi care, în acelaşi timp, alături de segmentul de reciclare, reprezintă angajamentul nostru pentru economia sustenabilă şi conservarea resurselor. Fabrică devine operaţională în următoarele săptămâni (…). Suntem convinşi că investiţiile realizate vor da rezultate promiţătoare pe termen mediu şi lung în acest domeniu al ambalajelor biodegradabile în care dorim să devenim unul dintre jucătorii majori la nivelul Europei Centrale şi de Est”,
Pentru primele nouă luni ale anului, indicatorul EBITDA la nivel consolidat s-a ridicat la 64,53 milioane de lei, în creştere cu 32% faţă de nivelul din perimele trei trimestre ale lui 2020, în timp timp ce marja EBITDA se situează la 14,3%.
“Incertitudinea din piaţă şi costurile substanţial majorate la materii prime au reprezentat factori adverşi şi o frână în accelerarea performanţelor. Grupul s-a adaptat pentru a amortiza sau anula diverse şocuri care domină în acest moment piaţa de materii prime, atât din perspectiva preţului, cât şi a disponibilităţii. În acelaşi timp, au cântărit în rezultatele consolidate ale Grupului cheltuieli legate de implementarea noilor investiţii. Până la 30 septembrie 2021, TeraPlast a achitat investiţii de 83 de milioane de lei care, în urmă operaţionalizării proiectelor, vor avea impact asupra rezultatelor financiare în trimestrele viitoare. Totodată, managementul analizează permanent noi oportunităţi de dezvoltare prin investiţii sau operaţiuni M&A, care să genereze creştere pe termen lung pentru grup pe segmentul ambalajelor flexibile şi nu numai”, se arată în raport.
Linia de business Instalaţii şi Reciclare (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) a fost principala generatoare a cifrei de afaceri la nivel de Grup, cu două treimi din rezultatul consolidat – 300 milioane de lei. Avansul în trimestrul al treilea a încetinit, iar la nouă luni progresul este de 30%, conform documentului. EBITDA s-a situat la aproape 42 de milioane de lei, cu o marjă uşor sub media grupului, de 13,9%.
“Rezultatele au fost influenţate de costurile materiilor prime şi de o modificare a cererii într-o piaţă aflată în căutarea unui nou trend. Au fost observate perturbări în principal din cauza perioadei prelungite de implementare a indexării preţurilor materialelor de construcţii în contractele de achiziţii publice aflate în derulare şi din cauza necorelarii standardelor de cost la licitaţiile deschise/lansate în această perioada cu noile realităţi ale pieţei”, se menţionează în raportul TeraPlast.
Pentrul linia de business Granule (TeraPlast si TeraPlast Recycling), ce include granulele rigide si plastifiate din PVC, dar şi granulele reciclate, cifra de afaceri s-a ridicat la 108 milioane de lei, echivalentul unei dublări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce EBITDA a avut o evoluţie similară, cu o creştere de 75%, conform documentului.
La data de 30 iunie a acestui an, Dorel Goia deţinea 46,83% din companie, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN (Pilon II) avea sub administrare acţiuni ce totalizau 12,01% din TeraPlast.
Evaluarea bursieră a TeraPlast se ridică la aproape 2,8 miliarde de lei.