PETRE DAEA ‘Vom exporta doar grâul excedentar consumului intern’

0
111

Fermierii din ţara noastră vor exporta doar cantitatea de grâu care este excedentară consumului intern, a declarat, ieri, la finalul şedinţei de guvern, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“În niciun caz nu va merge grâul la export, va merge cel care depăşeşte nevoile ţării. În niciun caz altul. Păi, nu pot să las România fără grâu şi să mă duc să caut la alţii grâu. Sub nicio formă. (…) Sunt atent, ştiu exact ce înseamnă contracte în derularea lor, nu mă găsesc nepregătit, de asta mă şi trezesc dimineaţa mai devreme. (…) Estimările mele sunt stabilite pe baza datelor pe care le am de la structuri. Ştiu în fiecare zi ce kilogram de grâu iese afară. Nu vreau să vă transmit eu informaţiile acestea exacte pentru că nu vreau să intru în piaţă şi vreau doar să ştiţi că e pe mâini bune balanţa şi pe decizii cumsecade, corecte, bine asigurate. Nu o să vedeţi de la mine cifrele acestea pentru că nu vreau să dau posibilitatea unor interpretări care pe mine m-ar putea duce într-o situaţie în care să nu fie bine pentru piaţă. Eu vreau să fie bine pentru piaţă, vreau să fie bine pentru ţară, vreau să fie bine pentru fermieri, vreau să fie bine pentru procesatori”, a declarat Petre Daea.

Întrebat cu ce procente este mai mică producţia de grâu de anul acesta faţă de cea din 2021, ministrul Agriculturii a spus: “Vă dau un procent, dar îmi îngăduiţi să o fac săptămâna viitoare şi să vă dau şi cantitatea exactă? Este ca şi cum vreţi să introduceţi mingea în plasă prin spatele porţii. Eu sunt pregătit şi pentru acest răspuns şi vă spun, este mai mică decât anul trecut. Ea este între 15% şi maxim 18% mai mică faţă de anul trecut”.

Referitor la faptul că fermierii susţin că anul acesta producţia de porumb şi floarea soarelui se va situa la jumătate faţă de aceea recoltată anul trecut, ministrul Petre Daea a precizat că doar trei judeţe se află într-o situaţie mai gravă din punct de vedere al secetei, care ar justifica producţii foarte mici, în timp ce în celelalte continuă inventarierea la faţa locului a culturilor afectate de caniculă, urmând ca ulterior să se stabilească procentul de reducere şi despăgubirile necesare.

Conform situaţiei prezentată ieri de Ministerul Agriculturii, suprafaţa totală afectată de secetă este de 284.376 hectare, în 30 de judeţe, din care: grâu, triticale – 154.500 hectare, orz, orzoaică, ovăz, secară – 22.598 hectare, rapiţă – 25.000 hectare, porumb – 49.910 hectare, soia – 3.141 hectare, mazăre – 702 hectare, floarea soarelui – 20.054 hectare, plante furajere – 3.952 hectare, alte culturi – 4.427 hectare.

Situaţia culturilor calamitate se raportează zilnic în baza proceselor-verbale de constatare a pagubelor.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here