Piețele de capital, rol cheie în redresarea din criza COVID-19

0
241

Piețele de capital, rol cheie în redresarea din criza COVID-19

Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor, derulează proiectul privind “Strategia națională pentru piața de capital”, finanțat din fonduri europene, având drept consultant Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Până în prezent a fost parcursă o primă etapă, dedicată analizei caracteristicilor-cheie aferente sectorului corporativ și evoluției piețelor de oferte publice primare și secundare, pieței de obligațiuni corporative și pieței de capital privat.

Raportul ”OECD Capital Market Review of Romania” arată că șocul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocările structurale pe termen lung în sectorul corporativ și pe piețele de capital din România. O privire comparativă între România și alte piețe din regiune ne arată limpede că finanțarea prin piața de capital autohtonă de către sectorul corporativ este mai limitată. Iar acest fapt reprezintă o barieră în calea creșterii economice durabile și a inovării în economia românească. Așa cum arată Raportul OCDE, piețele de capital vor juca un rol cheie atât în ​​redresarea din criza COVID-19, cât și în crearea rezilienței corporative pe termen lung și vor contribui la canalizarea economiilor gospodăriilor către sectorul real, facilitând investițiile care pot îmbunătăți productivitatea și competitivitatea României.

”România are nevoie de o piață de capital puternică, care să poată finanța nevoile de dezvoltare a companiilor românești. Strategia, realizată în colaborare cu OCDE, trasează direcții clare de acțiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piață de capital performantă și competitivă. O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură” a declarat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu. 

Proiectul OCDE vizează și elaborarea unui diagnostic privind problemele structurale ale pieței de capital din România, însoțit de recomandări pentru realizarea strategiei de dezvoltare a acesteia.

Această cartografiere OCDE a pieței de capital a României oferă o imagine cuprinzătoare a stării de fapt, atât înainte, cât și în timpul crizei COVID-19 și pune la dispoziție date și analize detaliate despre peisajul corporativ. Raportul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de sprijinire a reformelor structurale și implementat de OCDE în cooperare cu Direcția Generală pentru sprijinirea reformelor structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene. Raportul publicat astăzi de către OCDE este diponibil aici.

Piețele de capital, rol cheie în redresarea din criza COVID-19

Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor, derulează proiectul privind “Strategia națională pentru piața de capital”, finanțat din fonduri europene, având drept…

Care este prețul coșului de cumpărături pentru masa de Paște

Coșul de cumpărături pentru masa de Paște din acest an se ridică la 180 de lei, valoare asemănătoare cu cea din 2020, deși prețurile alimentelor au crescut, informează Cooperativa Ţara…

Salariul minim în România nu acoperă nevoile angajaților și ale familiilor acestora

Salariul minim în România nu acoperă nevoile angajaților și ale familiilor acestora, existând diiferențe uriașe între țara noastră și celelalte state din UE, arată un studiu…

Companiile obligate să depună declarația privind beneficarul real

Companiile care activeză în România vor trebui să depună anual o declarație privind beneficiarul real la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) începând cu 30 aprilie 2021. Legea 101/2021…

Consumatorii casnici beneficiază de Calculatorul de Eficiență Energetică

Consumatorii casnici pot beneficia de Calculatorul de Eficienţă Energetică, creat prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group şi sponsorizat de OMV Petrom. Acesta poate…

Circa 6,5 milioane de cozonaci vor fi vânduți în perioada Paștelui

După ce izolarea în case din primăvara anului trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, a scăzut cu circa 50% cererea de cozonaci pentru Sărbătorile Pascale, acum patiserii speră să recupereze și…

Olanda relaxează restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19

Olanda ridică restricțiile dure, impuse în această țară în ultimele patru luni din cauza pandemiei de COVID-19, după cum a decs guvernul  condus de premierul Mark Rutte, care a optat pentru relaxarea,…

Cele trei falsuri care au lăsat fără avere clasa muncitoare

Confederația Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR) a dat publicității ieri o scrisoare deschisă adresată Procurorului General al României, Gabriela Scutea,  prin care îi…

Petrom va distribui 1,8 miliarde de lei sub formă de dividende

OMV Petrom, cea mai mare companie listată la bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, a primit marți aprobarea din partea acţionarilor pentru a-şi remunera investitorii cu 1,8 miliarde de lei sub formă de…

Beneficiile pe care un server propriu le poate aduce fiecărei companii

Fenomenul de externalizare devine tot mai popular în mediul de afaceri, iar atât companii de renume din diferite industrii, cât și start-up-uri aleg să utilizeze resurse din afara organizației pentru îndeplinirea…

Ce să faci dacă ţi-ai pierdut telefonul

Pierderea unui telefon i se poate întâmpla oricui. Dar poţi să ai o mulțime de informații importante pe acel dispozitiv: numere de telefon, mesaje, fotografii şi alte date personale, pe care este bine să ți le…

(P) Pentru succes garantat alegeți cea mai buna oferta de pret creare-magazinonline.ro  !

În ziua de astăzi, internetul a acaparat toate domeniile și tocmai de aceea, este important ca tot ce realizăm în viață de zi cu zi, să fie legat într-o formă sau alta, de mediul online. Când o persoană…

De ce să apelezi la o firmă specializată pentru a obține codul EORI online

Vrei să desfășori activități de import-export cu bunuri din afara UE și nu vrei să ai probleme cu formalitățile vamale ? Pentru a evita blocarea mărfurilor în vamă sau alte inconveniente cu care se…

Deficitul din PIB a scăzut la 1,28% în trimestrul I din 2021

Deficitul din PIB a scăzut la 1,28%, respectiv 14,63 miliarde lei, în primul trimestrul din acest an, în scădere faţă de 18,06 miliarde lei, adică 1,71% din PIB, în aceeaşi perioadă…

Depozitele rezidenților neguvernamentali au crescut cu 0,7% în luna martie 2021

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut cu 0,7% în martie 2021, comparativ cu luna precedentă, până la 430,900 miliarde de lei, șii cu 14,7% față de aceeași perioadă din 2020,…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here