POST-BREXIT: UE avertizează că eventuala suspendare a protocolului nord-irlandez ar avea consecinţe grave

0
163

Comisia Europeană a avertizat astăzi cu privire la ”grave consecinţe” ale unei eventuale suspendări a Protocolului nord-irlandez anexat acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite AFP, conform Agerpres.

”Acest lucru ar însemna o respingere a eforturilor Uniunii Europene pentru a găsi o soluţie consensuală” în punerea în practică a acestui acord, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, după întrevedere cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, desfăşurată astăzi la Bruxelles.

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Londra a ameninţat în mai multe rânduri că va activa articolul 16 al acestui protocol care permite suspendarea anumitor prevederi, în special în caz de ”mari dificultăţi economice”.

Britanicii acuză că acest protocol se află la originea dificultăţilor de aprovizionare în Irlanda de Nord.

”Nu există niciun dubiu că declanşarea articolului 16 ar avea grave consecinţe pentru Irlanda de Nord întrucât acest lucru s-ar traduce prin instabilitate şi impredictibilitate”, a spus Sefcovic.

El a precizat că se va deplasa la Londra pe 12 noiembrie pentru continuarea negocierilor.

Dificultăţile apărute în transportul unor mărfuri către provincia Irlanda de Nord au determinat Londra să solicite în mod repetat schimbarea unor părţi din protocol şi să ameninţe cu activarea măsurilor de salvgardare prevăzute în acord dacă UE nu reuşeşte să accepte modificarea textului.

Luna trecută, Comisia Europeană i-a propus Regatului Unit un set de măsuri care ar diminua birocraţia vamală, ar reduce cu 80% controalele asupra produselor lactate, cărnii şi altor mărfuri alimentare britanice şi ar asigura un flux de medicamente fără sincope. Londra susţine însă că măsurile propuse nu sunt suficient de ambiţioase.

Source