POTRIVIT UNUI DOCUMENT VAZUT DE REUTERS UE va relaxa sancţiunile impuse băncilor ruseşti

0
145

Uniunea Europeană este aşteptată să modifice, astăzi, sancţiunile impuse Rusiei, prin autorizarea deblocării unor fonduri aparţinând unor mari bănci ruseşti, proces de care ar putea fi nevoie pentru reducerea blocajelor apărute în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte, arată un document de lucru consultat de Reuters.

Decizia Bruxelles-ului vine pe fondul criticilor exprimate de liderii ţărilor africane cu privire la impactul sancţiunilor occidentale asupra comerţului cu alimente, care este posibil să fi agravat penuriile provocate în principal de invazia rusească din Ucraina şi de blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Conform noilor reglementări revizuite, programate să fie adoptate astăzi de ambasadorii la UE ai statelor membre, cele 27 de ţări UE vor putea să deblocheze resursele economice, îngheţate anterior, aparţinând marilor bănci ruseşti VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank şi Bank Rossiya, arată documentul consultat de Reuters, notează Agerpres.

Separat, conform unor noi sancţiuni ce urmează să fie adoptate tot astăzi, Sberbank, cea mai mare bancă rusească, ar urma să fie supusă îngheţării activelor sale, cu excepţia acelor resurse necesare pentru comerţul cu alimente, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Documentul de lucru susţine că banii ar putea fi eliberaţi “după ce s-a stabilit că astfel de fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziţia, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte”.

Conform sancţiunilor revizuite, UE intenţionează, de asemenea, să faciliteze exporturile de alimente din porturile ruseşti, pe care traderii au încetat să le mai deservească după sancţiunile UE, în pofida faptului că măsurile UE scutesc în mod explicit exporturile de alimente, a mai spus oficialul citat de Reuters.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 162 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut până la 156,66 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 16.04 atingea 161,99 euro.

Comisia Europeană nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanţă, care sunt programate să se încheie joi, a anunţat Wall Street Journal (WSJ), citând declaraţia comisarului european pentru buget, Johannes Hahn, transmite Reuters.

“Plecăm de la ipoteza că nu va fi repus în funcţiune”, le-a spus Hahn jurnaliştilor, în Singapore, conform WSJ, informează Agerpres.

Declaraţiile oficialului UE vin după ce, conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip “forţă majoră” cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că Moscova nu va relua joi livrările prin gazoductul Nord Stream 1.

——————-

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a coborât cu 1,8% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 104,38 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a scăzut cu 1,9%, la 100,70 dolari barilul la ora locală 09.04.

——————-

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 0,1%, la 1.707,80 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.03, cea spot a urcat cu 0,1%, la 1.711,37 dolari/uncie.

Elveţia a importat, în iunie, 284 de kilograme de aur din Rusia, arată datele publicate de autorităţile vamale elveţiene, mai puţin faţă de cantitatea de peste trei tone importată în mai, conform Reuters.

——————-

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 1,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8 dolari/buşel la ora 08.44. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 3,6%, la 5,89 dolari/buşel.

Source