Prăbuşirea încrederii

0
113

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Românii nu mai au încredere suficientă în niciuna dintre instituţiile importante ale statului. Este rezultatul deconcertant al unei cercetări de piaţă realizate de Academia România şi LARICS, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite. Explicaţii pot fi date în multiple feluri. În ceea ce mă priveşte, eu pun această prăbuşire catastrofală a încrederii pe seama lipsei de suveranitate. Cetăţenii nu mai au certitudini legate de statul în care trăiesc. Ei consideră că statul este incapabil să-i apere cu adevărat.

Din nou, Parlamentul se află pe ultimul loc. Doar 3,3% dintre repondenţi au foarte multă încredere în Parlament, în timp ce numai 9,6% au multă încredere. Ce rezultă? Că 87% dintre cetăţenii României au ajuns la concluzia că forumul legislativ, principala putere în stat, nu-i mai reprezintă în niciun fel. Dar încrederea s-a erodat semnificativ în ultimii doi-trei ani şi în ceea ce priveşte Executivul, a doua putere în stat, justiţia, a treia putere în stat, şi instituţia prezidenţială, care este parte a puterii executive. Din păcate, presa nu a fost măsurată. În schimb, au fost măsurate alte instituţii. Şi ce constatăm?

Încrederea a fost erodată, culmea, în timp de război la graniţa României, şi în ceea ce priveşte Armata. Şi în ceea ce priveşte NATO. Ministerul Afacerilor Externe. Serviciul Român de Informaţii. Uniunea Europeană. Interesant că la întrebarea dacă România ar trebui să fie mai apropiată de Uniunea Europeană sau de Statele Unite, cei mai mulţi români sunt tranşanţi şi dau răspunsuri care se suprapun opiniei pe care am avansat-o mai sus. Şi anume că trebuie să avem în primul rând în vedere propriile interese. Acest tip de răspuns îl oferă majoritatea, respectiv 51,1%. 25,1% dintre repondenţi consideră că trebuie să păstrăm un echilibru între Statele Unite şi Uniunea Europeană. În timp ce 18,8% apreciază o mai mare apropiere de Uniunea Europeană, doar 4,9% optează pentru Statele Unite.

Neîncrederea cronică în instituţiile care îi reprezintă în mod direct sau indirect are efecte deconcertante şi în ceea ce priveşte răspunsul la întrebarea ce ar face dacă România ar fi atacată. 29,1% afirmă cu fermitate că ar încerca într-un fel sau altul să plece cu familia într-un loc sigur. Doar 36,3% se arată dispuşi să contribuie la apărarea ţării.

Iar bomboana pe colivă este încrederea în biserică. Deşi biserica se bucură în continuare de cea mai mare încredere, faţă de măsurătorile anterioare, aceasta a scăzut semnificativ. Probabil pentru că Patriarhia Română a fost incapabilă să-i apere tranşant pe români în timpul campaniilor de vaccinare, Patriarhul Daniel declarând că s-a vaccinat şi îndemnându-i pe enoriaşi să se vaccineze la rândul lor. Sau poate fiindcă biserica, care este unul dintre stâlpii importanţi ai statului român, ezită în mod straniu să se pronunţe în legătură cu pierderea suveranităţii. O pierdere a suveranităţii pe care nu este deloc exclus să o vedem în aceste zile acceptată chiar şi de Curtea Constituţională. Sau poate că nu. Poate în al 12-lea ceas ne vine la toţi mintea cea de pe urmă. Nu există un pericol mai mare, indiferent de vremurile pe care le traversează un stat, decât pierderea încrederii în instituţiile acestuia.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here