PROIECT: Amendă de până la 3.000 de lei pentru şoferii care blochează complet trotuarele

0
209

Şoferii care blochează complet trotuarele ar putea fi amendaţi cu până la 3.000 de lei, adică amenda maximă din Codul Rutier, propun mai mulţi parlamentari, care cer ca pietonilor să le rămână cel puţin un metru de trotuar, pentru a putea circula în siguranţă. Dezbaterea ridică o problemă mai veche dar acută a traficului din Capitală: lipsa locurilor de parcare, inforează Digi24.

În multe cartiere din Bucureşti, pietonii împart şoseaua cu maşinile pentru că trotuarele sunt blocate. Sute de maşini sunt parcate pe trotuar fără ca şoferii să lase spaţiu pentru trecerea pietonilor.

Creşterea amenzilor ar putea descuraja şoferii care parchează ilegal, cred iniţiatorii proiectului care ar urma să modifice Codul Rutier.

Sebastian Burduja, parlamentar PNL: “Sunt situaţii în care se obstrucţionează traficul la situaţii de criză. Sunt echipaje care trebuie să intervină, să intre în bloc cu targa şi nu au cum să treacă”.

Parlamentarii vor ca cei care parchează ilegal pe trotuar să primească între 9 şi 12 puncte de amendă, ceea ce înseamnă cel puţin 1.300 de lei.

Sebastian Burduja, parlamentar PNL: “Statisticile arată că peste 80% dintr şoferi sunt nevoiţi să parcheze ilegal. În Bucureşti sunt peste 300.000 de parcări publice şi peste un milion de maşini înmatriculate.”

Chiar şi unii dintre şoferi spun că soluţiile propuse sunt bune pentru că sunt foarte multe maşini parcate pe trotuar.

Oprirea în loc nepermis este însă amendată de Codul Rutier. În Franţa sau Grecia, sancţiunile sunt mult mai dure: şoferii care blochează trotuarul pe lângă amendă rămân şi fără plăcuţele de înmatriculare.

Source