Protest sub geamurile Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti

0
257

Protest sub geamurile Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti Sursa: facebook

Sindicatul PEPSI Romania a anunțat o acțiune de protest în fata sediului Inspectoratului Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti (ITM Bucuresti), luni, 24.05.2021, incepand cu ora 10.

Motivul il reprezinta refuzul reprezentantilor ITM Bucuresti de a inregistra Contractul Colectiv de Muncă negociat cu imbuteliatorul bauturii Pepsi-Cola, societatea Quadrant-AMROQ Beverages SRL.

In acest refuz se invoca faptul ca partea sindicala, reprezentata in negocieri de către Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara – SINDALIMENTA, nu este reprezentativa la nivel de unitate.

Decizia ITM Bucuresti este insa in contradictie flagranta cu decizia Tribunalului Bucuresti – Sectia a III-a Civila nr. 21 FED din data de 02.09.2020  prin care se constata ca Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara este reprezentativa la nivel de grup de unitati, fiind indreptatita sa participe la negocierea contractelor colective de munca la nivelul unitatilor unde a obtinut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA si Coca Cola Hbc Romania SRL). Prin aceasta decizie a Tribunalului Bucuresti a fost confirmata sentinta civila a Tribunalului Bucuresti nr. 21 FED din data de 04.08.2017 prin care s-a constatat reprezentativitatea SINDALIMENTA la nivel de grup de unitati (societatile mentionate mai sus).

Din punctul de vedere al  Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Inspectoratul Teritorial de Munca a devenit o institutie care de multa vreme nu mai vegheaza asupra bunei functionari a relatiilor dintre sindicate si patronate, o institutie deprofesionalizata.

Desi cunoaste problemele negative generate in relatiile de munca de Legea dialogului social (Legea 62/2011, republicata), in urma modificarii ei in 2011, Inspectoratul Teritorial de Munca nu s-a implicat niciodata in promovarea unui proiect de schimbare a acestei legi. Unul din efectele negative ale actualei Legi a dialogului social este ca in sectorul privat nu mai exista federatii reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate, ceea ce conduce la imposibilitatea incheierii contractelor colectiv de munca la nivel national.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara:

“Desi Inspectoratul Teritorial de Munca argumenteaza ca nu se poate implica sub nicio forma in interpretarea prevederile Legii dialogului social, din experinta noastra in relatia cu Inspectoratului Teritorial de Munca am constatat ca de foarte multe ori, fiecare inspector da propria interpretare prevederilor legii, generand situatii dintre cele mai absurde prin modul de  aplicare. Mai mult, ca si in cazul PEPSI, institutia nu are  capacitatea de decizie, de fiecare data cand apar situatii mai speciale, intarziind procedurile, solicitand puncte de vedere Ministerului Muncii. Ne intrebam atunci de ce mai exista aceasta institutie? Daca discutam despre minister, pot preciza ca de ani de zile am constatat că de cele mai multe ori deciziile sunt contradictorii, existand o abordare contradictorie intre punctele de vedere exprimate de directia juridica si cea de dialog social. Cu vreo trei ani in urma, interventia unui secretar de stat, membru CES la acel moment – Adrian Rândunică, ca urmare a unei solicitari a presedintelui CES, care era si presedinte de confederatie sindicala – Iacob Baciu, a facut ca mii de angajati sa nu mai beneficieze de prevederile unui Contract Colectiv de Munca.”

Presedintele Sindicatului PEPSI, Ticu Vicol:

“Ne-am saturat sa stam cu mana intinsa la poarta ITM-ului. De aproape patru ani se opune inregistrarii contractului, chiar si in situatia in care partile se inteleg. Nu stiu pe cine reprezinta acesti oameni, dar atitudinea lor conduce la distrugerea sindicatelor”.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara face un apel la ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicitandu-i sa ia masuri urgente impotriva Inspectiei Muncii, astfel incat sa fie reinstaurat un cadru legal, atat din punct de vedere al functionarii acestei institutii, cat si al implicarii in solutionarea conflictelor dintre salariati si angajatori, in conditiile in care angajatii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora.

BVB a câștigat 2,87 miliarde de lei din capitalizare săptămâna trecută

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,87 miliarde de lei din capitalizare, în această săptămână. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a fost în scădere cu 4,13%, față de perioada…

18 salariați ai ANIF Galați au fost concediați deoarece cumulau pensia cu salariul

18 salariați ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Filiala Galați au fost dați afară deoarece cumulau pensia cu salariul. Totul s-a aflat în urma unui control al ITM, iar salariații au fost…

Protest sub geamurile Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti

Sindicatul PEPSI Romania a anunțat o acțiune de protest în fata sediului Inspectoratului Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti (ITM Bucuresti), luni, 24.05.2021, incepand cu ora 10. Motivul il reprezinta…

Autovehiculele electrice reprezintă 11,6% din piața românească

Autovehiculele electrice au ajuns la 11,6% din piața autohtonă în primele patru luni ale acestui an, cu 79,8% mai multe față de același interval din 2020, când aceasta era de 5,5%, arată…

Criteriul principal al românilor când aleg un angajator

Criteriul principal al românilor atunci când aleg un angajator rămâne salariul, arată studiul Employer Brand realizat de Randstad România. Pe lângă acesta, alte condiții preferate de angajații…

Florin Cîțu promite reformarea companiilor de stat și eliminarea furtului din banul public

Companiile de stat vor fi reformate astfel încât va fi redusă risipa și se va elimina furtul din banul public, potrivit premierului Florin Cîțu. “Nu e nimic special şi am văzut că au fost comentate…

Negocieri cu Comisia Europeană pentru programe regionale pe teme ecologice

Programele Operaționale Regionale din perspectiva Obiectivului de Politică 2 – o Europă mai verde au fost discutate, astăzi, de reprezentanții Ministerului Intestițiilor și Proiectelor Europene împreună cu…

UPDATE Bugetul etapei 1 a programului "Rabla pentru electrocasnice" a fost epuizat

Bugetul etapei 1 a programului “Rabla pentru electrocasnice” a fost epuizat în mai puțin de la 24 de ore de la lansare, anunță Ministerul Mediului. Au fost rezervate 75.000 de vouchere în valoare de 400 lei…

Reacție după promulgarea Legii pentru înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) salută promulgarea de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului…

Peste jumătate dintre români nu știu să lucreze în echipă. Viața personală, afectată de pandemie

Circa 52% dintre angajații români cred că au rezultate mai bune când lucrează singuri, 23% nu văd nicio diferență între munca individuală și cea în echipă, iar 25% preferă să împartă…

Capacitatea de cazare turistică a scăzut cu circa 2% în primul trimestru din 2021

Capacitatea de cazare turistică a scăzut cu 1,9% în primul trimestru din acest an, față de același interval din 2020, arată INS. Hotelurile au deţinut 57,7%  din total, pensiunile agroturistice…

BNS propune reforme în cinci domenii de activitate

Blocul Național Sindical propune un pachet de reforme în cinci domenii de activitate. Acesta a fost înaintat executivului și coaliției de guvernare, a anunțat președintele BNS, Dumitru Costin. “Blocul…

Peste 155.000 de persoane s-au înscris în programul "Rabla pentru electrocasnice"

În Programul “Rabla pentru electrocasnice” s-au înscris circa 155.000 de persoane. Începând de vineri, aceștia vor putea să rezerve voucherele pentru primele trei categorii de produse, a…

A fost semnat contractul pentru proiectarea a 3 noduri rutiere pe Autostrăziile A1, A2 și A3

Trei noduri rutiere pe Autostrăzile A1, A2, A3 vor fi proiectate de Compania Search Corporation SRL.  Contractul se ridică la 1,37 milioane de lei, fără TVA, finanţat din fonduri europene…

BCR a emis cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei din România

Banca Comercială Română (BCR) a emis cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei din România. Aceasta se ridică la  un miliard de lei. Este cea de-a doua tranzacţie de acest fel, după…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here