Pe măsură ce Israelul și Hamas coboară într-un război total, Rusia a jucat mai mult decât un actor principal. Nu există nicio dovadă că Moscova a ajutat sau încurajat direct atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, în ciuda unor aluzii. Și din punct de vedere diplomatic, Kremlinul a avut o importanță neglijabilă, incapabil să dezamorseze tensiunile metastazante, scrie The New York Times.
Săptămâna trecută și-a clarificat statutul periferic. În timp ce președintele Biden a călătorit în Israel ca parte a unei diplomații intensive a SUA în Orientul Mijlociu, președintele rus Vladimir Putin – după ce a așteptat aproape 10 zile pentru a-l suna pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu– s-a îndreptat în schimb spre Beijing . La Organizația Națiunilor Unite, oficialii ruși au deplâns victimele civile din război și au făcut presiuni pentru o încetare a focului în scop umanitar. Dar a fost mai mult de spectacol. Lipsită de putere asupra părților aflate în conflict, Moscova nu poate aranja eliberarea ostaticilor Hamas sau să asigure coridoarele umanitare, cu atât mai puțin să oprească luptele.
Rusia devine un beneficiar major al războiului
Cu toate acestea, în ciuda influenței sale limitate, Rusia devine un beneficiar major al războiului. Cu un efort minim, Moscova culege beneficiile din haosul regional care s-a instalat după atacul Hamas din 7 octombrie. În trei domenii cheie — campania sa militară împotriva Ucrainei, planurile sale privind Orientul Mijlociu și războiul său global de narațiuni cu statele occidentale — Rusia are de câștigat dintr-un conflict prelungit. Fără să facă mare lucru, Putin obține ceea ce își dorește.
În primul rând, evenimentele din Gaza distrage atenția factorilor de decizie și publicului occidental de la războiul din Ucraina. Kievul duce o contraofensivă măcinată în timp ce suportă bombardamentele rusești necruțătoare, Ucraina trebuie să împărtășească acum atenția cu Israelul și palestinienii. Temerile că societățile occidentale au început să sufere de „oboseala Ucrainei”, destul de reale înainte de 7 octombrie, vor continua să crească. Pentru Rusia, acest lucru ar putea aduce un răgaz binevenit de la controlul constant al crimelor sale împotriva Ucrainei. Cu toți ochii în Gaza săptămâna trecută, un atac mortal rusesc cu rachetă asupra orașului ucrainean Zaporojie a trecut neobservat.
Dacă atenția mass-media este insuficientă, la fel sunt și munițiile. Biden a promis că Statele Unite pot sprijini atât nevoile de securitate ale Israelului, cât și ale Ucrainei și solicită Congresului 105 miliarde de dolari în finanțare de urgență pentru a le acoperi. Dar Israelul ar putea avea nevoie, în cele din urmă, de arme care sunt acum destinate Ucrainei, inclusiv drone militare și obuze de artilerie. Prinsă într-un război de uzură creat de ea însăși, Rusia trebuie să savureze apariția unui nou și solicitant conflict pentru Statele Unite, drenând puterea adversarilor săi.
Mai mult, războiul din Gaza amenință să amâne – dacă nu să deraieze – eforturile administrației Biden de a normaliza relațiile dintre Israel și Arabia Saudită. Chiar înainte de luna aceasta, Washingtonul avea sarcina herculeană de a reconcilia cererile disparate ale părților legate de garanțiile de securitate ale SUA, un program nuclear civil saudit și soarta palestinienilor. Noul ciclu de violență amenință acum cu totul inițiativa.
Acest lucru le-ar conveni oficialilor de la Moscova, care au privit întotdeauna Acordurile Avraam, un set de acorduri între Israel și mai multe state arabe încheiate în 2020, care au deschis calea pentru procesul de normalizare saudit, ca pe un proiect american care lasă deoparte Rusia. Moscova are propriile planuri de cooperare nucleară cu Arabia Saudită și, de asemenea, speră să împiedice maturizarea unui parteneriat de apărare arabo-israelian împotriva Iranului, un partener rus din ce în ce mai apropiat.
Câștigarea opiniei publice prin creșterea deziluziei față de Occident
Dar cel mai mare câștig al Rusiei poate veni din atragerea opiniei publice globale. Mesajul Moscovei cu privire la conflict – Kremlinul a refuzat să numească atacul din 7 octombrie „terorism” și a dat vina pe escaladare pe greșelile de politică ale Occidentului – se aliniază cu sentimentul publicului din Orientul Mijlociu. Apelurile la pace, pentru protecția tuturor civililor și recunoașterea dreptului Israelului la autoapărare sunt indicii ale unei poziții pro-palestiniene. În media rusă, manifestarea suferinței palestinienilor din Gaza a ocupat centrul atenției, iar oficialii ruși au evidențiat preocupările umanitare, evitând în același timp orice cenzură directă a Hamas. Afinitatea Moscovei pentru cauza palestiniană nu este nouă, dar Kremlinul a devenit mai explicit în această privință.
Cu toate acestea, aspirațiile rusești depășesc Orientul Mijlociu. Rusia și-a încadrat războiul împotriva Ucrainei ca pe o luptă „anticolonială” pentru a pune capăt dominației globale a Occidentului – exploatând nemulțumirile puternice ale lumii în curs de dezvoltare cu privire la aroganța și ipocrizia occidentală. Răspunsul Kremlinului la războiul din Gaza este menit să exploateze în continuare aceste sentimente. Pentru Rusia, creșterea deziluziei față de Occident și chiar câștigarea de noi simpatizanți pentru provocarea sa la adresa ordinii globale ar fi progrese care merită riscul de a supăra Israelul . Faptul că o astfel de poziție generează tensiuni în Europa este un produs secundar plăcut.
Cinismul Moscovei
Cinismul Rusiei în toate acestea este de la sine înțeles. La ONU, Moscova a cerut o sesiune de urgență pentru atacul asupra unui spital din Gaza – nu contează că Putin 20 de luni a bombardat clădiri rezidențiale și infrastructura civilă din Ucraina. Cu toate acestea, în țările răscolite de furie și angoasă față de acțiunile militare ale Israelului în Gaza, criticile Rusiei joacă bine în noțiunile preconcepute despre Israel și susținătorii săi occidentali. Pe fondul unei tribalizări a durerii, fisurile dintre lumea în curs de dezvoltare și Occident se lărgesc. Rusia nu va pierde șansa de a adânci și mai mult ruptura.
Sprijinind Ucraina în ultimele 600 de zile și stând acum alături de Israel în urma celei mai întunecate ore, oficialii occidentali au încercat să convingă restul lumii că ordinea globală este pe linie și că valorile democratice sunt amenințate. Dar pe măsură ce Israelul și Hamas se prăbușesc într-un vârtej de violență, Occidentul este departe de a câștiga bătălia narațiunilor. Războiul din Ucraina a trecut în plan secund; Diplomația condusă de SUA în Orientul Mijlociu este în dezordine; iar Occidentul și restul se confruntă peste un abis de neînțelegere reciprocă.
Din această stare de lucruri, Rusia va face tot posibilul pentru a-și maximiza câștigurile, spuen NYT.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent