Retrospectiva anului 2021. Cele mai importante evenimente din sectorul asigurărilor

0
415

Retrospectiva anului 2021. Cele mai importante evenimente din sectorul asigurărilor

Anul 2021, preconizat iniţial ca fiind un an al revenirii după debutul pandemiei din 2020, a fost pentru piaţa locală de asigurări un an marcat de încă un faliment, al treilea în ultimii 6 ani, destabilizarea pieţei RCA.

Unele companii de asigurări şi-au continuat însă strategiile de creştere, consemnând avansuri semnificative specifice unei reveniri, în timp ce alţi jucători s-au repoziţionat.

Printre evenimentele importante din 2021 se regăsesc prăbuşirea celui mai mare asigurător din piaţă, City Insurance, aprobarea unor tranzacţii de M&A, o ieşire voluntară din piaţa RCA (Uniqa) şi un nou proiect de plafonare a tarifelor RCA, care poate crea un nou caz de infringement împotriva României.

Piaţa asigurărilor poate ajun­ge la un salt de 20% în 2021, cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani, semn al unei reveniri. Piaţa asigurărilor a ajuns la un volum al primelor brute sub­scrise de 9,8 mld. lei la finalul pri­melor nouă luni din 2021, în creştere cu 15% faţă de pe­rioa­da similară a anului tre­cut. Acest avans este unul semni­fi­cativ, având în ve­dere că şi anul 2021 a fost marcat de efec­tele pandemiei COVID-19.

Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) prog­nozează pen­tru fina­lul lui 2021 o creştere a sub­­scri­e­rilor pe piaţa asigu­ră­rilor cu 20%, cel mai mare ritm din ul­ti­mii 10 ani. În afa­ră de asigurările de să­nătate care au avut un avans de 9%, asi­gurările ge­ne­ra­le au crescut cu 13%, asi­gurările de viaţă au crescut semni­fi­ca­tiv cu 22%, iar asigurările de locu­in­ţă, Casco şi RCA au înregistrat avan­suri de peste 10%, în cazul RCA de aproa­pe 20%.

Uniqa Asigurări a ieşit de pe piaţa RCA. Astfel, începând cu data de 6 de­cem­brie 2021 compania nu mai emite po­liţe RCA, după ce ASF a aprobat de­­cizia asigurătorului de retragere a au­to­rizaţiei de practicare a asigurării obli­­gatorii auto.

Preţurile poliţelor RCA ar pu­tea fi plafonate în urma unui pro­iect de lege lansat în parlament după creş­terile de tarife în urma falimen­tului City Insurance. Falimen­tul City Insu­rance, cel mai mare asigurător din piaţă cu o cotă de peste 20% pe asigurări ge­ne­rale şi 45% pe RCA, a determinat creş­terea în lanţ a tarifelor RCA în ofer­tele celorlalţi jucători rămaşi în pia­ţă.

Noul proiect de le­ge privind pla­fo­narea RCA a venit după ce în urmă cu 5 ani, mai exact în noiembrie 2016, a in­trat în vigoare o altă pla­­fonare a pre­ţurilor la RCA, în urma creş­terii pre­ţu­rilor tot după un fali­ment, cel al Astra Asigurări. Iar atunci pla­fonarea RCA a declanşat reacţia Comisiei Europene.

Allianz-Ţiriac, companie de asi­gu­rări parte a grupului german Allianz, a pri­mit atât aprobarea Consiliului Con­cu­­renţei, cât şi pe cea a ASF pen­tru achi­­ziţia pachetului majoritar de ac­ţiuni al Gothaer Asigurări. Tranzacţia este estimată a fi finalizată până la fi­na­lul lui 2022.

Signal Iduna a semnat un acord de preluare a compani­ilor Ergo Asigurări şi Ergo Asigurări de Viaţă – tranzacţie între asigurători ger­mani.

Companiei City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, cu o cotă de piaţă de 45% pe seg­mentul RCA şi afaceri de 500 de milioane de euro, i s-a retras autorizaţia de funcţio­na­re de către ASF, s-a constatat starea de insolvenţă şi s-a depus cererea de in­trare în faliment a asigurăto­ru­lui pe da­ta de 17 septembrie 2021. Pe lângă aces­te sancţiuni, ASF a dispus şi amen­da­rea celor din ma­nage­men­tul City cu 1 milion de lei fiecare.

Pe lângă fap­tul că City Insurance este al treilea mare fali­ment din ultima perioadă, după cel al Astra Asi­gurări şi Carpatica Asig, Au­to­ritatea de Supra­veghere a lăsat această companie cu o ac­ti­vi­ta­te defec­tu­oasă să prindă o tracţiune sem­ni­fi­ca­ti­vă, ajungând lider al pieţei asigurărilor.

Mediafax

Retrospectiva anului 2021. Cele mai importante evenimente din sectorul asigurărilor

Anul 2021, preconizat iniţial ca fiind un an al revenirii după debutul pandemiei din 2020, a fost pentru piaţa locală de asigurări un an marcat de încă un faliment, al treilea în ultimii 6 ani, destabilizarea pieţei RCA.

Retrospectivă 2021: Cele mai importante evenimente din economia sustenabilă

Ceea ce părea, în urmă cu puţin timp, doar o modalitate de promovare în rândul multinaţionalelor, a devenit în ultimul an o adevărată revoluţie în toată lumea.

Retrospectiva anului 2021. Cele mai importante evenimente din sectorul bancar

Profitabilitatea record, revigorarea creditării, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, digitalizarea şi nivelul scăzut al ratei NPL sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în 2021.

Consiliul Concurenţei: Plafonarea tarifelor la poliţele RCA poate genera efecte nocive

Consiliul Concurenţei a transmis un punct de vedere către Senat, prin care explică faptul că plafonarea preţurilor la RCA ar putea avea efecte nocive asupra economiei, ar destabiliza piaţa şi în final ar duce la infringement.

Dobânda la titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani a crescut cu 74% de la începutul anului 2021

Rata dobânzii la titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani a crescut cu 74% de la începutul anului, ajungând la 5,18% înainte de Crăciun, potrivit unui analize realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Investițiile în construcții s-au ridicat la peste 47 miliarde de lei în primele 9 luni din 2021

Investiţiile nete în lucrări de construcţii au ajuns la 47,063 miliarde lei în primele 9 luni din 2021. Aceasta reprezintă 59,7% din totalul investiţiilor în economia naţională, în crerștere faţă de 56,2% în aceeași perioadă din 2020, arată datele INS.

Românii au început să investească. Circa 100.000 de persoane au ales fondurile mutuale în 2021

De la începutul anului 2021 şi până la finalul lunii noiembrie, aproximativ 100.000 de români au deveni investitori ai fondurilor mutuale, adică au devenit acţionari indirecţi la companii precum Romgaz, Banca Transilvania, Transgaz, dar şi Apple, Facebook, Microsoft, arată datele ZF.

Prețuri RECORD la electricitate în această săptămână. Scumpiri fără precedent la gaze naturale

Preţul spot al energiei electrice a ajuns la prețuri record în această săptămână, piaţa fiind marcată de un deficit de producţie şi de importuri masive, scrie ZF.

 A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii ianuarie 2022. Ce majorări se aplică

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat, vineri, pe pagina sa de Facebook că a început tipărirea taloanelor de pensie pentru luna ianuarie 2022.

ROBOR la 3 luni rămâne sub 3%. La ce valoare va ajunge în 2022

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, închide săptămâna la 2,98%, după ce a staţionat timp de două zile la 2,97%.

Consiliul Concurenței investighează două companii de telecomunicații pentru abuz de poziție dominantă

Consiliul Concurenţei a anunțat vineri că a declanșat două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Orange România și, respectiv, RCS&RDS.pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Virgil Popescu: Prețurile nu vor crește foarte mult în 2022, dar sigur nu vor mai fi cele din 2020 sau 2019

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat cum va evolua prețul energiei în 2022 și că decizia Guvernului de a compensa este valabilă doar până în luna martie.

Fondurile Pilon II au crescut în 11 luni cu 9 miliarde de lei

Salariaţii care contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată obligatorie a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 9 mld. lei (1,8 mld. euro) în primele 11 luni din 2021 în conturile celor mai mari investitori ai bursei româneşti – fondurile de pensii private Pilon II.

Romsilva a vândut 1,4 milioane de metri cubi de lemn către populație în primele 11 luni din 2021

Romsilva a vândut peste 1,463 milioane de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie până la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Preţul mediu a fost de184 de lei/mc, spune directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Teodor Ţigan.

CONPET S.A. achiziționează bunuri/servicii/lucrări

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here