Anul 2021, preconizat iniţial ca fiind un an al revenirii după debutul pandemiei din 2020, a fost pentru piaţa locală de asigurări un an marcat de încă un faliment, al treilea în ultimii 6 ani, destabilizarea pieţei RCA.
Unele companii de asigurări şi-au continuat însă strategiile de creştere, consemnând avansuri semnificative specifice unei reveniri, în timp ce alţi jucători s-au repoziţionat.
Printre evenimentele importante din 2021 se regăsesc prăbuşirea celui mai mare asigurător din piaţă, City Insurance, aprobarea unor tranzacţii de M&A, o ieşire voluntară din piaţa RCA (Uniqa) şi un nou proiect de plafonare a tarifelor RCA, care poate crea un nou caz de infringement împotriva României.
Piaţa asigurărilor poate ajunge la un salt de 20% în 2021, cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani, semn al unei reveniri. Piaţa asigurărilor a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 9,8 mld. lei la finalul primelor nouă luni din 2021, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut. Acest avans este unul semnificativ, având în vedere că şi anul 2021 a fost marcat de efectele pandemiei COVID-19.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prognozează pentru finalul lui 2021 o creştere a subscrierilor pe piaţa asigurărilor cu 20%, cel mai mare ritm din ultimii 10 ani. În afară de asigurările de sănătate care au avut un avans de 9%, asigurările generale au crescut cu 13%, asigurările de viaţă au crescut semnificativ cu 22%, iar asigurările de locuinţă, Casco şi RCA au înregistrat avansuri de peste 10%, în cazul RCA de aproape 20%.
Uniqa Asigurări a ieşit de pe piaţa RCA. Astfel, începând cu data de 6 decembrie 2021 compania nu mai emite poliţe RCA, după ce ASF a aprobat decizia asigurătorului de retragere a autorizaţiei de practicare a asigurării obligatorii auto.
Preţurile poliţelor RCA ar putea fi plafonate în urma unui proiect de lege lansat în parlament după creşterile de tarife în urma falimentului City Insurance. Falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă cu o cotă de peste 20% pe asigurări generale şi 45% pe RCA, a determinat creşterea în lanţ a tarifelor RCA în ofertele celorlalţi jucători rămaşi în piaţă.
Noul proiect de lege privind plafonarea RCA a venit după ce în urmă cu 5 ani, mai exact în noiembrie 2016, a intrat în vigoare o altă plafonare a preţurilor la RCA, în urma creşterii preţurilor tot după un faliment, cel al Astra Asigurări. Iar atunci plafonarea RCA a declanşat reacţia Comisiei Europene.
Allianz-Ţiriac, companie de asigurări parte a grupului german Allianz, a primit atât aprobarea Consiliului Concurenţei, cât şi pe cea a ASF pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al Gothaer Asigurări. Tranzacţia este estimată a fi finalizată până la finalul lui 2022.
Signal Iduna a semnat un acord de preluare a companiilor Ergo Asigurări şi Ergo Asigurări de Viaţă – tranzacţie între asigurători germani.
Companiei City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, cu o cotă de piaţă de 45% pe segmentul RCA şi afaceri de 500 de milioane de euro, i s-a retras autorizaţia de funcţionare de către ASF, s-a constatat starea de insolvenţă şi s-a depus cererea de intrare în faliment a asigurătorului pe data de 17 septembrie 2021. Pe lângă aceste sancţiuni, ASF a dispus şi amendarea celor din managementul City cu 1 milion de lei fiecare.
Pe lângă faptul că City Insurance este al treilea mare faliment din ultima perioadă, după cel al Astra Asigurări şi Carpatica Asig, Autoritatea de Supraveghere a lăsat această companie cu o activitate defectuoasă să prindă o tracţiune semnificativă, ajungând lider al pieţei asigurărilor.
Anul 2021, preconizat iniţial ca fiind un an al revenirii după debutul pandemiei din 2020, a fost pentru piaţa locală de asigurări un an marcat de încă un faliment, al treilea în ultimii 6 ani, destabilizarea pieţei RCA.
Ceea ce părea, în urmă cu puţin timp, doar o modalitate de promovare în rândul multinaţionalelor, a devenit în ultimul an o adevărată revoluţie în toată lumea.
Profitabilitatea record, revigorarea creditării, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, digitalizarea şi nivelul scăzut al ratei NPL sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în 2021.
Consiliul Concurenţei a transmis un punct de vedere către Senat, prin care explică faptul că plafonarea preţurilor la RCA ar putea avea efecte nocive asupra economiei, ar destabiliza piaţa şi în final ar duce la infringement.
Rata dobânzii la titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani a crescut cu 74% de la începutul anului, ajungând la 5,18% înainte de Crăciun, potrivit unui analize realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
Investiţiile nete în lucrări de construcţii au ajuns la 47,063 miliarde lei în primele 9 luni din 2021. Aceasta reprezintă 59,7% din totalul investiţiilor în economia naţională, în crerștere faţă de 56,2% în aceeași perioadă din 2020, arată datele INS.
De la începutul anului 2021 şi până la finalul lunii noiembrie, aproximativ 100.000 de români au deveni investitori ai fondurilor mutuale, adică au devenit acţionari indirecţi la companii precum Romgaz, Banca Transilvania, Transgaz, dar şi Apple, Facebook, Microsoft, arată datele ZF.
Preţul spot al energiei electrice a ajuns la prețuri record în această săptămână, piaţa fiind marcată de un deficit de producţie şi de importuri masive, scrie ZF.
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat, vineri, pe pagina sa de Facebook că a început tipărirea taloanelor de pensie pentru luna ianuarie 2022.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, închide săptămâna la 2,98%, după ce a staţionat timp de două zile la 2,97%.
Consiliul Concurenţei a anunțat vineri că a declanșat două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Orange România și, respectiv, RCS&RDS.pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat cum va evolua prețul energiei în 2022 și că decizia Guvernului de a compensa este valabilă doar până în luna martie.
Salariaţii care contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată obligatorie a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 9 mld. lei (1,8 mld. euro) în primele 11 luni din 2021 în conturile celor mai mari investitori ai bursei româneşti – fondurile de pensii private Pilon II.
Romsilva a vândut peste 1,463 milioane de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie până la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Preţul mediu a fost de184 de lei/mc, spune directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Teodor Ţigan.