Revine formatul de calificare cu sprint la Marele Premiu de Formula 1 de la Monza

0
266
Revine formatul de calificare cu sprint la Marele Premiu de Formula 1 de la Monza

După un debut de succes în weekendul Grand Slam-ului Marii Britanii, sesiunea de calificări sub forma F1 Sprint revine în acest weekend la Monza, la Marele Premiu al Italiei din 2021. Formatul urmează un program diferit față de un weekend obișnuit. Iată ce trebuie să urmărească fanii F1.

Programul arată diferit, calificările fiind mutate vineri, înlocuind a doua sesiune de antrenamente de o oră, iar F1 Sprint va avea loc sâmbătă după-amiază, cu unele modificări ale regulilor.

Weekendul cursei de F1 începe vineri cu o sesiune tradițională de o oră de antrenamente libere. Cu toate acestea, programul pe care echipele îl vor desfășura este foarte diferit.

De data aceasta va avea loc o singură sesiune de antrenamente, fiind singura sesiune înainte de calificări, astfel că aici se va pune accentul pe configurarea unui singur tur.

Din cele 12 pneuri alocate (6 soft, 4 medium și 2 hard), echipele vor începe probabil să ruleze cu pneurile de compoziție hard pentru turele de instalare și verificări ale setărilor, apoi vor folosi un set de soft pentru a face câteva tururi cu cantitate redusă de combustibil.

Echipele vor trebui în această sesiune unică să își perfecționeze în mare măsură mașinile pentru restul weekend-ului, deoarece se vor îndrepta spre parcul închis imediat după sesiune pentru a evita setarea unor monoposturi speciale de calificare. Cu toate acestea, există o listă de piese care pot fi schimbate, de exemplu putând fi adaptate frânele.

În sesiunea de calificări pentru F1 Sprint, alegerea pneurilor din Q2 nu mai determină pneul de start în Marele Premiu, pentru primii 10 clasați.

Formatul de calificare obișnuit, împărțit în trei segmente, cu cei mai rapizi 10 piloți care se luptă pentru cel mai bun loc pe grila de start în Q3, rămâne același.

Totuși, calificările se mută vineri, cu începere de la ora locală 18:00, pentru a maximiza șansele ca mai mulți fani să poată urmări calificările, după orele de serviciu. Cel mai rapid timp din calificări conferă locul P1 pe grila de start, pentru noul eveniment F1 Sprint.

Piloții pot folosi doar cea mai moale compoziție de pneuri disponibilă și au la dispoziție patru seturi de pneuri, iar cei care ajung în Q3 primesc un set suplimentar.

Piloții care ajung în partea finală a calificărilor nu vor mai fi nevoiți să înceapă Marele Premiu cu pneurile cu care au fost cei mai rapizi în Q2, alegerea fiind acum liberă.

Sâmbăta aduce a doua și ultima sesiune de antrenamente din weekend, în intervalul programat care găzduiește de obicei sesiunea a 3-a de antrenamente.

Sâmbătă, echipele se vor concentra pe colectarea de date pentru tururile lungi și pe rularea celor două compoziții de pneuri pe care se așteaptă să le folosească în Marele Premiu. Având în vedere că acum există libertatea de alegere a pneului de start, echipele se vor concentra probabil pe pneurile medium și hard.

Ele pot folosi această sesiune pentru a verifica echilibrul mașinii, frânele, înălțimea de rulare și, bineînțeles, degradarea pneurilor, în vedrea cursei principale de duminică.

Sâmbătă după-amiaza va avea loc a doua cursă F1 Sprint din istorie, o cursă de 100 km, care, având în vedere lungimea circuitului Monza, va avea 18 tururi și va dura aproximativ 25-30 de minute.

Așa cum s-a întâmplat la Silverstone, mașinile pot rula la viteză maximă pe toată distanța, fără a trebui să se preocupe prea mult de conservarea pneurilor.

Câștigătorul va primi trei puncte. Al doilea și al treilea vor primi două și, respectiv, un punct, iar clasamentul final va defini grila de start și câștigătorul pole position-ului pentru Marele Premiu de duminică.

Ziua de duminică rămâne punctul central al weekend-ului, Marele Premiu oferind ca de obicei puncte importante, 25 pentru victorie și un punct pentru poziția a 10-a.

Având posibilitatea de a alege liber pneurile, fanii vor aștepta până când vor fi descoperite pneurile, înainte de turul de formare, pentru a vedea care pilot ce compoziție a ales, ceea ce adaugă un nivel suplimentar de suspans competiției.

Piloții trebuie să folosească apoi cel puțin două compoziții în timpul cursei, ceea ce înseamnă cel puțin o oprire la boxe, dar echipele și piloții se vor baza pe mult mai puține date din antrenamente decât sunt obișnuite, ceea ce, va da naștere unei curse interesant.

Mediafax

Revine formatul de calificare cu sprint la Marele Premiu de Formula 1 de la Monza

După un debut de succes în weekendul Grand Slam-ului Marii Britanii, sesiunea de calificări sub forma F1 Sprint revine în acest weekend la Monza, la Marele Premiu al Italiei din 2021. Formatul urmează un program…

Cristiano Ronaldo: „Nu sunt aici pentru o vacanță, sunt aici pentru a câștiga din nou”

Atacantul lui Manchester United, Cristiano Ronaldo, a declarat pentru site-ul clubului că revenirea sa pe Old Trafford nu este o vacanță și că speră să își demonstreze din nou valoarea prin performanțe…

Messi bate recordul sud-american al lui Pele cu al 7-lea hat-trick pentru naționala Argentinei

Lionel Messi a marcat joi noapte un hat-trick, aducând Argentinei victoria cu 3-0 în fața Boliviei, într-un meci de calificare pentru Cupa Mondială, depășindu-l pe Pele în clasamentul celor mai buni marcatori…

Fotbalistul german Jerome Boateng, condamnat pentru rănile produse fostei iubite

Jerome Boateng va trebui să o despăgubească pe fosta parteneră (şi mama fiicelor sale), Sherin Senler, cu 1,8 milioane de euro. Sentinţa a fost stabilită la finalul procesului în care a fost acuzat de violenţă…

Minune în tenis: Leylah Fernandez - Emma Răducanu, finala feminină de la US Open
Galerie Foto Leylah Fernandez a trecut, joi noapte, de Aryna Sabalenka în semifinale, scor 7-6 (3), 4-6, 6-4.În cea de-a doua semifinală, Emma Răducanu a produs altă surpriză şi a eliminat favorita 17, Maria Sakkari, scor…

Derby cu Budescu și Torje

Cel mai important transfer al acestei perioade este revenirea în țară a lui Constantin Budescu la FCSB. Acum rămâne de văzut în ce formă sportivă este „Budi” după aventura sa în Arabia Saudită la Damac FC…

Am trăit să o vedem și pe asta: ne califică Liechtenstein!

Bilanțul lunii septembrie: șapte puncte din trei meciuri și fără gol primit. Nu e rău ce a reușit Rădoi & Co, dar văzând ce s-a petrecut în celelalte meciuri ale Grupei J, se puteau obține 9 puncte și ur…

În căutarea unei noi Halep. Turneu de 25.000 de dolari în Complexul Sportiv Studențesc Tei
Galerie Foto Luni, 13 septembrie, începe, pe terenurile Tenis Club Galaxy, din Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei, un turneu de tenis destinat în principal tinerelor jucătoare. Competiția face parte din seria UTR Pro…

Rafael Nadal a câștigat turneul de golf de la Mallorca

Sezonul 2021 a fost unul complicat pentru vedeta spaniolă Rafael Nadal, presărat cu accidentări. Din păcate, Nadal nu a reușit să cucerească niciun titlu de Grand Slam în acest an. Deși a luat o pauză în…

Cătălin Moroșanu a rămas fără permis auto. Care este motivul

Luptătorul Cătălin Moroșanu a rămas fără permis, după ce a fost prins conducând cu viteză pe o șosea din județul Buzău. El se afla pe E 85, în Limpeziș, județul Buzău, cu 154 km/h, spun surse locale…

Monica Niculescu și Gabriela Ruse au părăsit US Open, ultimul Grand Slam al anului

Monica Niculescu și Gabriela Ruse au fost eliminate din proba de dublu a turneului de Grand Slam de la Flushing Meadows, fiind învinse în sferturile de finală ale competiției newyorkeze de perechea alcătuită din…

Remiză albă între Macedonia de Nord și România, în preliminariile CM Qatar 2022

Echipa națională a României a remizat, 0-0, în compania reprezentativei Macedoniei de Nord, în preliminariile zonei europene a Campionatului Mondial din Qatar 2022. După acest rezultat România ocupă locul 3, cu…

Ianis Hagi, întoarcere de urgență în România. Jucătorul intră în carantină

Ianis Hagi a fost testat pozitiv la coronavirus în timpul zilei de marți, înainte de meciul cu Macedonia de Nord, fiind izolat de restul echipei, la Skopje. În cursul zilei de miercuri, Federația Română de Fotbal…

Lui Mirel Rădoi i-a semireușit revoluția din septembrie
Galerie Foto Parcă-parcă renasc speranțele că am mai putea avea șanse să prindem locul 2 în grupa de calificare la Mondialul din Qatar 2022. Contracandidatele noastre din aceste preliminarii s-au încurcat reciproc și ne-au…

România U21 a remizat cu Georgia U21, într-un amical jucat la Voluntari

Echipa națională de fotbal Under 21 a României a remizat marți seara, scor 1-1 (1-0), în amicalul cu reprezentativa similară a Georgiei. Meciul s-a jucat pe Stadionul Anghel Iordănescu din Voluntari. Golul…

Source</a