Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut luni la 1,53%, după ce în ultimele 14 zile a stagnat la cotaţia de 1,54%, informează Ziarul Financiar.
La începutul acestei luni, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 1,59% şi a înregistrat un trend constant de stagnare până pe 10 mai când a fost cotat la 1,59%, scăzând la 1,54% în data de 11 mai şi apoi la 1,53% în data de 31 mai.
Scăderea înregistrată de ROBOR de la începutul acestui an a fost influenţată de deciziile recente ale BNR de ajustare a dobânzii-cheie şi a ratelor facilităţilor permanente din jurul acesteia.
Mai exact, vineri, 15 ianuarie, Consiliul de administraţie al BNR a decis, surprinzător, să relaxeze politica monetară prin reducerea dobânzii-cheie la minimul istoric de 1,25%, după ce în 2020 a operat trei ajustări ale dobânzii, de la 2,5% la 1,5% pe an.
Practic, de la începutul pandemiei în 2020, BNR a înjumătăţit dobânda de politică monetară, după patru ajustări.
Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat anul 2020 la 2,03% pe an, în timp ce la începutul anului 2020 era de 3,19% pe an.
În prima zi din acest an, indicele ROBOR la 3 luni afişa o cotaţie de 2,01%, după care a început să scadă sub 2%.
ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni.
Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR.
Valoarea IRCC aplicabilă în T2/2021 este de 1,67%, sub nivelul din T1/2021, de 1,88%.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut luni la 1,53%, după ce în ultimele 14 zile a stagnat la cotaţia de 1,54%, informează Ziarul…
Industria de comert electronic valoreaza momentan $2.3 trilioane. Deci, daca decizi sa faci un upgrade al software-ului tau de eComert pentru a profita in continuare de beneficiile acestuia, ei bine, ne bucuram sa…
Grupul autohton AAylex, prezent pe piață cu brandul Cocorico, a făcut o investiție de peste 20 de milioane euro, preluând Banvit Foods România, filiala grupului brazilian BRF SA. Achiziția consolidează poziția…

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut, în această săptămână, 3,397 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,73%, însă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o creştere cu 10,8%, în…
Numărul de firme dizolvate a crescut cu 8,82% în primele patru luni din 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, la 9.109, faţă de 8.371 în perioada ianuarie-aprilie 2020, conform datelor…
Retailerii independenţi din comerţul alimentar, acele afaceri antreprenoriale ce operează unul sau mai multe magazine, şi-au majorat afacerile în 2020, în pandemie, cu peste 10% sau chiar peste 20%, evoluţia…
Transgaz a anunțat, într-un comunicat la bursă, că reprezentanții statului în AGA sunt mandatați să ceară 90% din profiturile pe 2020 ale companiilor de stat ca dividende. “Transgaz informează pe toţi…
Bursele europene au atins, astăzi, un nivel record pe fondul impulsului generat de datele economice din SUA, care stimulează speranțele de revenire a economiilor după pandemia de coronavirus, scrie…
Guvernul a adoptat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru prelungirea unor termene privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina persoanelor juridice înregistrate la Registrul Comerțului,…
Obligațiunile senior non-preferențiale emise de Banca Comercială Română vor intra la tranzacționare la BVB la 31 mai 2021. Simbolul bursier va fi BCR28 iar valoarea lor se ridică la un miliard de…
Acordul de contractare a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru construirea spitalelor regionale Cluj şi Craiova a fost aprobat de Executiv, în ședința din 27 mai…
Electricitatea nu mai este o fiță ci este o chestie pe care majoritatea dintre noi o privesc ca pe un lucru normal. Atunci când mai pică electricitatea ne dăm seama de cât de importantă este aceasta pentru…
În ultimii ani, motoarele electrice au devenit din ce în ce mai populare, acest lucru se datorează în primul rând conştientizării efectului negativ pe care motoarele care funcţionează pe bază de combustibil…