România, cea mai puternică țară în fața influenței Rusiei și Chinei. Cele mai vulnerabile state din Europa Centrală și de Est

0
212

Un nou studiu realizat de Globsec Policy Institute, un think-thank din Bratislava, specializat în politici internaționale și de securitate, arată că țările cele mai vulnerabile din Europa Centrală și de Est în fața influenței Rusiei și Chinei sunt Serbia și Ungaria. România și Cehia sunt cele mai rezistente state din grupul celor opt state analizate.

Indexul de vulnerabilitate a măsurat influența străină a Rusiei și Chinei în țări din Europa Centrală și de Est: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Macedonia de Nord, Romania, Serbia și Slovacia, pe o scală de la 0 la 100, unde 0 reprezintă cea mai rezistentă, iar 100 cea mai vulnerabilă, potrivit Globsec.

Organizația Golsec din Slovacia a evaluat cinci domenii cheie: atitudinile publice, politic, administrația publică, peisajul informațional și spațiul civic și academic, cu un accent special îndreptat asupra activităților Kremlin-ului și Biejing-ului.

Cu toate astea, importanța indicelui depășește regiunile din Europa Centrală și a Balcanilor de Vest. Este un test al modului în care confruntarea Occidentului împotriva Rusiei, pe de o parte, și a Chinei, pe de altă parte, se desfășoară într-o zonă importantă din punct de vedere strategic a lumii.

Statele Unite, o nouă mutare împotriva lui Vladimir Putin. Congresul cere să nu-l mai recunoască ca președinte al Rusiei

Țările sunt membri periferici ai UE și NATO, din punct de vedere geografic sau state din vecinătatea lor care aspiră la aderare sau la parteneriate.

Rezultatele studiului Golbsec în privința indicelui general arată că Serbia este cea mai vulnerabilă țară (55) în privința influenței Rusiei și Chinei, urmată de Ungaria (44), Muntenegru (44), Bulgaria (42) și Macedonia de Nord (40).

Cele mai rezistente state din regiune în fața influenței Moscovei și Beijing-ului sunt România (29) și Cehia (29).

De ce România este cea mai rezistentă în fața influenței Rusiei?

În secțiunea studiului Golbsec referitoare la influența Rusiei și Chinei din peisajul politic al regiunii se constată că Serbia este cea mai vulnerabilă țară, în mod detașat (66), urmată de Ungaria (43) și Bulgaria (36). La polul opus, se evidențiază România, ca fiind cea mai rezistentă țară, în mod evident (18), apoi Macedonia de Nord (25), Slovacia (26), Cehia (28) și Muntenegru (33).

”Țările cele mai vulnerabile sunt în cea mai mare parte cele care au relații bilaterale mai strânse cu Rusia și au societăți care sunt mai pro-ruse și mai favorabile unei narațiuni pro-ruse”, a spus Dominika Hajdu de la Globsec.

SUA mutare-șoc în politica legată de Rusia: Washingtonul acțiune ireversibilă în Ucraina contra agresiunii Moscovei

Motivul pentru care România și Cehia sunt cele mai rezistente la influența Rusiei este lipsa sentimentului pro-rus și absența unei narațiuni pro-slave în aceste țări.

Din rezultatele studiului s-au desprins mai multe concluzii, precum faptul că apartenența la o structură internațională (UE și NATO) contribuie la o mai mare rezistență în fața influenței Rusiei și Chinei, mentalitățile naționale contează adesea mai mult decât structurile, cum ar fi instituțiile, capacitățile administrative și resursele.

Alt rezultat arată că, deși au trecut peste trei decenii de la căderea comunismului, toate țările în cauză suferă probleme de moștenire, instabilitatea instituțiilor politice, volatilitatea opiniei publice, de corupție, nepotism, clientelism.

O altă concluzie este aceea că influența și activitățile Rusiei sunt mai răspândite în regiune decât aceea a prezenței tot mai mari a intereselor Beijing-ului. Rusia este un jucător vechi aici, fiind înțeles mai bine, în timp ce China este o enigmă potențial capabilă să perturbe sistemele politice și civice.

S-a constatat că activitățile maligne ale Rusiei și Chinei în zonă constituie atât un simptom, cât și o cauză a slăbiciunilor țărilor analizate.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here