Românii vor plăti dobânzi mai mari şi la creditele noi: BNR a publicat noua valoare IRCC pentru creditele din T1/2022, majorată la 1,17%, de la 1,08%.
Indicele IRCC, folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, a urcat vineri, 31 decembrie, la 1,17%, de la 1,08%, conform ZF.
Acest indice este calculat pe baza datelor din T3/2021, şi va fi folosit pentru creditele acordate în T1/2022.
Românii vor plăti astfel rate mai mari la credite pentru următoarele trei luni, în condiţiile în care valoarea precedentă a IRCC era de 1,08%.
Băncile acordă începând cu luna mai 2019 credite noi retail în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă, respectiv indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.
Noul indice IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare pentru o anumită perioadă, la care băncile pot să adauge o anumită marjă fixă. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a dobânzilor cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară.
Acest indice IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de către fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.
Tot astăzi, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a trecut de pragul de 3% fiind cotat la 3,01%, în creştere cu 48,2% faţă de finalul anului trecut.
(sursa: Mediafax)
Marile pariuri pentru economia României în 2022 sunt legate de creşterea economică de 4,6% pe care mizează guvernul şi pe care şi-a construit bugetul. Veniturile trebuie să crească cu 13%, la o creştere a cheltuielilor bugetare cu 11%, astfel încât deficitul bugetar să ajungă la 5,84% din PIB.
Bogdan Gabor, country manager al firmei de recrutare Lugera, afirmă că piaţa recrutării din România a fost deschisă, iar numărul cererilor a crescut susţinut anul acesta, potrivit Ziarului Financiar.
Românii vor plăti dobânzi mai mari şi la creditele noi: BNR a publicat noua valoare IRCC pentru creditele din T1/2022, majorată la 1,17%, de la 1,08%.
O firmă românească a fost inclusă în top 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creştere. Activitatea este în plină expansiune.
Consolidarea fiscală este marea provocare a orizontului de referință 2022 – 2025, arată Ministerul de Finanțe în documentele care fundamentează bugetul pentru anul viitor.
Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că a semnat un contract în valoare de 254 milioane lei pentru vânzarea de energie electrică societăţii E.ON Energie.
Pandemia de COVID-19 a făcut ca restructurarea sistemului bancar să se accentueze în 2020 şi 2021, astfel că băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primelor nouă luni din 2021 un număr de 51.713 angajaţi, în timp ce numărul sucursalelor a coborât la 3.695, scrie ZF.
30 de unități administrativ-teritoriale care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaz, și sunt eligibile vor primi subvenție, în baza unui Ordin comun al Ministerului Dezvoltării, al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Energiei.
Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani au fost cotate miercuri la o rată de referinţă de 5,30% pe piaţa secundară, nivel la care a stagnat în ultimele şapte zile.
Bursa de Valori Bucureşti a urcat cu aproximativ 30% în 2021, dinamică dată de indicele principal BET, adică de cele 19 companii incluse în componenţa sa, în timp ce lichiditatea medie zilnică a acestui an s-a ridicat la 86,4 mil. lei, potrivit datelor BVB.
Cei care au investit în şampanie vintage în acest an au motive de a sărbători: cele mai râvnite sticle au performat peste toate activele importante de pe piaţa financiară, de la Big Tech la bitcoin, în 2021, scrie Reuters.
Gazoductul Yamal-Europa, care livrează de obicei gazul rusesc către Europa de Vest, trimitea marți combustibilul înapoi în Polonia pentru a opta zi la rând, potrivit datelor operatorului de rețea german Gascade citate de Reuters.
Acordarea ajutorului de stat pentru proiecte de energie termică din resurse regenerabile, respectiv biomasă, biogaz, energie biotermală, a fost prelungit cu doi ani, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Valoarea acestuia se ridică la 150 de milioane de euro.
Vânzările online în România a scăzut cel mai mult în 2021, trend invers față de UE, unde acestea au crescut, arată datele Eurostat.