Romsilva a vândut 1,4 milioane de metri cubi de lemn către populație în primele 11 luni din 2021

0
177

Romsilva a vândut 1,4 milioane de metri cubi de lemn către populație în primele 11 luni din 2021

Romsilva a vândut peste 1,463 milioane de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie până la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Preţul mediu a fost de184 de lei/mc, spune directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Teodor Ţigan.

“Punem pe piaţă până la sfârşitul anului 1,7 milioane metri cubi de lemn pentru foc. La 11 luni avem vânduţi 1.463.947 metri cubi, şi mai avem un stoc de 236.000 metri cubi. Lemn de foc pentru încălzirea locuinţelor avem, numai cereri să fie, avem afişat la sediul ocoalelor silvice, pe intranet, disponibilul lemn de foc pentru vânzare. Preţul mediu de valorificare a lemnului pentru foc din acest an este de 184 lei/metru cub, fără TVA, dar variază în funcţie de specie, sortiment şi locul de livrare. Acesta a crescut cu câţiva lei faţă de anul trecut, când a fost de 177 de lei/mc la populaţie. Resursa cea mai mare de lemn este în zonele de munte unde sunt masive păduroase importante”, a explcat acesta.

Cel mai scump lemn pentru populaţie este buşteanul pentru gater, cu un preţ mediu de 255 lei/mc, fără TVA, pentru specii tari. Cel mai ieftin  a fost de 140 de lei/mc pentru specii moi.

“Preţul lemnului de foc variază în aceeaşi direcţie silvică, ocolul de câmpie are un preţ, cel de deal altul, un ocol de munte alt preţ. Este la latitudinea comitetului director din Direcţia Silvică respectivă să stabilească preţul lemnului de foc în funcţie de cerere şi ofertă. De exemplu, eu la Arad lucram la un ocol de câmpie. Întotdeauna cererea era foarte mare în jurul Aradului, fiind o zona cu localităţi foarte multe şi pădure puţină, aveam preţul cel mai mare din DS Arad, unde am lucrat eu”, a mai spus Teodor Ţigan.

În zona Clujului sau a Constanţei preţul de vânzare a ajuns la 400 de lei/mc în 2021 pentru lemn de foc.

Totodată, acesta a spus că nu se poate crește cantitatea de lemn de pus pe piață.

“Nu putem creşte această cantitate de 1,7 milioane de metru cubi, pentru că declasificăm lemnul, adică ar trebui să intrăm în lemnul de lucru care are alt preţ, să îl facem lemn de foc, ceea ce nu ne permitem. Fiind pădure de stat, noi trebuie să fim foarte riguroşi, respectăm legea în totalitate, altfel vine Garda de Mediu şi ne dă nişte amenzi, dar se poate ajunge pe mâna organelor de cercetare penală cu declasificarea lemnului. Privatul poate face ce vrea cu lemnul lui, să-l taie tot să îl facă scobitori, pe când noi nu ne permitem indiferent ce se întâmplă. Noi, prin lege, avem un milion mc să punem la dispoziţie în fiecare an pentru populaţie pentru încălzirea locuinţelor”.

Volumul maxim de lemn pentru foc pus pe piaţă este dat de actul de punere în valoare, iar din cantitatea totală de masă lemnoasă exploatată un procent este lemn de foc.
“Lemnul de lucru are un preţ mediu de 400 de lei/mc şi ca să îl duci la 184 de lei media pe ţară, vă daţi seama cât pierdem. Dacă recoltăm 9 milioane de mc de lemn, un procent este lemn de foc, fiecare act de punere în valoare ne dă volumul lemnului de foc. În funcţie de calitatea lemnului, din 100 mc, poate fi doar 20 sau 30 sau 50 mc lemn de foc. Nu putem vinde mai mult decât oferă actele de punere în valoare, pentru că duce la declasificarea lui. Volumul maxim îl dă actul de punere în valoare”, a mai precizat directorull Romsilva.

Fondurile Pilon II au crescut în 11 luni cu 9 miliarde de lei

Salariaţii care contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată obligatorie a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 9 mld. lei (1,8 mld. euro) în primele 11 luni din 2021 în conturile celor mai mari investitori ai bursei româneşti – fondurile de pensii private Pilon II.

Romsilva a vândut 1,4 milioane de metri cubi de lemn către populație în primele 11 luni din 2021

Romsilva a vândut peste 1,463 milioane de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie până la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Preţul mediu a fost de184 de lei/mc, spune directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Teodor Ţigan.

CONPET S.A. achiziționează bunuri/servicii/lucrări

Polița RCA pentru o mașină medie costă dublu în decembrie, față de luna ianuarie a acestui an
Galerie Foto Piața asigurărilor RCA a explodat, anul acesta, într-un ritm fără precedent. Pentru un autoturism cu capacitate cilindrică medie, în luna ianuarie a anului curent, un proprietar plătea pentru o poliță obligatorie un tarif de minimum 630 de lei.

Băuturi de sărbători: care este diferența dintre șampanie și vin spumant?

Știați că șampania a fost descoperită accidental acum 500 de ani de către călugării francezi, care au considerat-o “vin stricat”? Trei sute de ani mai târziu, popularitatea băuturii începe să crească, fiind apreciată mai ales de aristocraţie.

Experții avertizează că ar putea dura încă doi ani criza globală a lanțului de aprovizionare

În Marea Britanie este o criză a alcoolului din cauza lipsei șoferilor, Canada se confruntă cu lipsuri la siropul de arțar, în timp ce în Australia este lipsă de uree, un aditiv esențial pentru camioanele diesel, iar în Noua Zeelandă este penurie de zahăr brun.

Interesele ONLINE ale copiilor. Topul căutărilor din toamna 2021

Copii au căutat pe internet îndeosebi păpuși Barbie, Lego, Coldplay, Genshin Impact și Poppy Playtime în toamna 2021, arată un studiu Karpersky. Cercetarea a studiat interesele copiilor în diferite domenii, precum jocuri, muzică și filme/desene animate.

72% dintre companii au adoptat munca hibrid în 2021

Circa 72% dintre companii au implementat munca hibrid, angajații și echipele alegând zilele de prezență la serviciu, arată sondajul HR Barometru, realizat de PwC România.

Bugetul de stat pe 2022 AVIZAT favorabil în comisiile parlamentare

Comisiile de specialitate din Parlament au avizat favorabil proiectul bugetului de stat pe anul 2022. 

ANAF verifică milioanele câștigate de influenceri

Inspectorii antifraudă fiscală verifică veniturile obținute din activitatea online de influenceri. Venituri de milioane de lei obținute de influenceri din traficul generat de pe Facebook, YouTube sau prin monetizarea prin Google AdSense nu au fost declarate de influencerii români.

Nuclearelectrica vinde electricitate angro către Enel Energie. Care este valoarea contractului

Nuclearelectrica a încheiat un contract de vânzare energie electrică angro cu Enel Energie. Valoarea acestuia se ridică la 902,223 milioane lei,  arată un raport al companiei transmis BVB.

Alro intră în criză sub presiunea preţurilor la energie şi începe un program de închidere totală

Alro Slatina (simbol bursier ALR), se confruntă cu preţurile mari din piaţa de energie, fiind cel mai mare consumator de energie din România, astfel că societatea a început un program de închidere totală a activităţii, spune Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, pentru ZF.

Scenarii apocaliptice care pot deveni realitate: Piața Unirii din București se poate transforma într-o mare groapă, iar 23.000 de clădiri vor fi grav afectate 
Galerie Foto Primăria Capitalei vine cu vești foarte proaste pentru locuitorii orașului. Sute de mii dintre ei ar avea de suferit în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977, pentru că 23.000 de clădiri vor suferi serioase avarii (peste gradul 3 de avariere), iar 1.000 de clădiri sunt în pericol să se prăbușească parțial sau total, lăsând în urmă mii de morți și zeci de mii de răniți.

Florin Cîțu îi ACUZĂ pe manifestanți că au atentat la sănătatea românilor intrând în clădirea Parlamentului

Președintele Senatului, Florin Cîțu, spune că intrarea în Parlament a manifestanților împotriva certificatului COVID-19 este un atentat la sănătatea românilor.

Circa 30% dintre români cheltuie peste 1.500 de lei pentru cumpărăturile de sărbători

Peste 30% dintre românii din mediul rural alocă peste 1.500 de lei pentru cumpărăturile aferente sărbătorilor de iarnă. Totodată, 57% nu așteaptă reducerile pentru a achiziționa cadouri de Crăciun sau Anul Nou, arată un sondaj EY România. 

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here