Rusia taie aproape complet fluxurile de gaze naturale către Germania

0
114

Gazprom a redus duminică livrările de gaze naturale prin staţia de comprimare Mallnow de la graniţa poloneză/germană la un nivel de doar 4%, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade. Fluxurile de gaze livrate prin gazoductul Yamal-Europa se aflau deja sub media istorică din luna septembrie în condiţiile în care Rusia a început să pună presiune pe Uniunea Europeană pentru operaţionalizarea conductei Nord Stream 2 (vezi grafic).

În acest context, preţurile la energie electrică şi gaze naturale au atins noi recorduri în toată Europa. La energie electrică un alt factor ce a contribuit la supratensionarea pieţelor de energie a fost oprirea de vineri a unor reactoare nucleare din Franţa după descoperirea unor defecţiuni.

După cum notează Agerpres, la bursa OPCOM de la Bucureşti, preţul cu livrare luni pe piaţa spot a atins recordul de 1.591 lei (321,5 euro) pe MWh în medie şi maximul orar de 2.306 lei pe MWh.

În acelaşi timp, în toată Europa preţurile se apropie de pragul psihologic de 400 de euro pe MWh (vezi hartă). În Elveţia preţul a ajuns luni la 396 euro, în Franţa – 382 euro, Olanda – 360 euro, Austria – 344 euro, Germania – 331 euro, Ungaria – 322 euro.

Javier Blas, corespondentul-şef al Bloomberg pe pieţele de energie, a scris ieri pe Twitter că “rămâne fără cuvinte pentru a descrie piaţa de energie pe termen scurt din Europa”. Acesta a notat că “multe reactoare nucleare sunt oprite, cererea de electricitate pentru încălzire este ridicată, ceea ce înseamnă că este rolul gazului natural să acopere nevoia”.

Preţul gazului natural se află însă la rândul său la maxime istorice, înregistrând o creştere de este 650% doar în acest an. Nici temperaturile nu oferă o gură de oxigen pieţelor, în această perioadă fiind înregistrate în toată Europa temperaturi mai scăzute comparativ cu normalul. Totodată, rezervele de gaze din Europa sunt sub media istorică, iar temperaturile scăzute menţin cererea ridicată în ciuda ofertei slabe.

Livrările de gaze din Rusia au scăzut săptămâna trecută după ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunţat că gazoductul Nord Stream 2 nu va primi autorizaţie de funcţionare cel puţin până la mijlocul anului viitor. Totodată, mai mulţi oficiali din noul guvern german au precizat că izbucnirea unui conflict armat între Rusia şi Ucraina ar putea bloca complet gazoductul.

De asemenea, Gazprom nu şi-a mai actualizat statisticile cu privire la export din data de vineri, 17 decembrie, când a început efectiv să reducă livrările către Europa.

Amintim că Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg. Pornirea altor două reactoare, care erau oprite pentru mentenanţă de la începutul toamnei şi ar fi trebuit redeschise acum, a fost amânată pentru primăvară, după ce au fost descoperite alte defecţiuni. Aceste reactoare, cu o putere de 1.500 de MW fiecare, reprezintă circa 10% din capacitatea instalată a Franţei.

THIERRY BRETON, COMISARUL EUROPEAN PENTRU PIAŢA INTERNĂ: “Uniunea Europeană va include cel mai probabil gazul natural şi energia nucleară în taxonomie”

Uniunea Europeană va include cel mai probabil gazul natural şi energia nucleară pe lista de energii “verzi” considerate acceptate pentru investiţii, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu pentru publicaţia germană Die Welt.

Potrivit acestuia, lista va fi publicată la mijlocul lunii ianuarie 2022.

Breton a mai spus că gazul nu este un combustibil “ideal”, dar acesta este mai bun decât cărbunele. “Dacă nu vrei energie nucleară, trebuie să fii pragmatic şi să nu te blochezi în chestiuni ideologice”, a declarat francezul. Franţa, spre deosebire de Germania, este un susţinător al includerii energiei nucleare în taxonomia UE.

“Energia nucleară şi gazul natural ne vor ajuta să ne atingem ţintele climatice. Din acest motiv, noi, în Comisie, ne bazăm pe prezentarea unei taxonomii care să includă energia nucleară şi gazul natural”, a spus Thierry Breton.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here