Să sperăm la un ASF mai puţin corupt în 2022!

0
193

Ben Madadi

Scăderea gradului de corupţie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi cel mai bun lucru pentru piaţa de capital, piaţa asigurărilor şi pentru piaţa pensiilor private din România. Asta îmi doresc pentru 2022!

Mă veţi întreba, pe bună dreptate, dacă am dovezi că ASF este o instituţie coruptă. Da, am mai multe şi voi încerca să le prezint cât mai succint posibil. Dar mai înainte, să vedem ce presupune termenul “corupţie”. Conform dicţionarului explicativ al limbii române, corupţia este definită drept “abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie”. În ultimii ani, corupţia ASF a fost în văzul tuturor. Sunt numeroase cazuri, iar spaţiul unui articol nu-mi permite să le detaliez pe toate. Aşa că mă voi opri la exemplele cele mai cunoscute!

Cu toţii ştiţi povestea City Insurance. Din cauza absenţei unei supravegheri reale din partea ASF, toată România a ajuns să suporte, prin fondul de garantare, costurile directe ale unor fapte care acum sunt anchetate de procurori. Fondul de garantare avea, la începutul lunii decembrie 2021, solicitări de aproximativ 530 milioane lei, iar această sumă va creşte semnificativ în lunile următoare. Dacă ASF şi-ar fi respectat îndatorirea legală de supraveghere, această pierdere ar fi putut fi evitată. City Insurance, ani de zile înainte să intre în faliment, vindea poliţe RCA ieftine, dar fără să ofere un serviciu real de asigurare. Zeci de mii de oameni au fost fraudaţi în fiecare an de către asigurătorul City Insurance prin nedecontarea corectă a costurilor daunelor. Banii asiguraţilor erau sifonaţi sub ochii supraveghetorului (ASF). Toţi ştiau că City Insurance era, vorba românului, o ţeapă, iar problemele erau cunoscute de mai mulţi ani. Totuşi, ASF nu a făcut nimic pentru protejarea asiguraţilor. Şi nu este vorba doar de actuala conducere. Ţeapa City Insurance precede cu ani buni venirea lui Nicu Marcu în fruntea ASF, în 2020. Putem să speculăm despre detaliile acestei lipse de acţiune din partea ASF, dar un lucru este clar: ASF s-a abătut de la “moralitate, cinste şi datorie”. Este evident că ASF nu şi-a îndeplinit datoria legală de supraveghere. Toată lumea o ştie, fără îndoială şi ASF o ştie!

Tot abaterea de la datorie este valabilă şi în privinţa pieţei de capital, unde o mână de oameni sifonează de ani de zile SIF-urile, în special SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4). La acestea s-a alăturat în anul 2020, chiar cu ajutorul ASF, şi SIF Oltenia (SIF5) .

În cazul SIF5, din momentul în care piaţa a aflat că societatea va fi preluată de Cooperativa, acţiunea s-a prăbuşit şi de atunci a rămas prăbuşită. Acţionarii s-au tot plâns şi nimic. ASF n-a avut nicio reacţie la faptul că acţionarii SIF5 au avut de pierdut. După mai bine de un an de la preluarea SIF5 de către Cooperativa, rezultatele se văd şi sunt dezastruoase pentru acţionarii SIF5. Într-o bursă cu creşteri de peste 33% în 2021, acţiunea SIF5 a scăzut cu peste 6%. Preţul acţiunii SIF5 se află la minimele din 2020, deoarece investitorii se tem că SIF Oltenia este abia la începutul unei lungi etape de sifonare (precum SIF1 şi SIF4). Graficul acţiunii SIF5 arată de fapt cel mai bine ce a făcut, sau mai degrabă ce n-a făcut, ASF.

Să sperăm la un ASF mai puţin corupt în 2022!

Indiferent de preţul acţiunilor, sub “supravegherea” ASF, în piaţa de capital românească administratorilor li s-a pemis să cumpere cu banii companiei propriile acţiuni prin intermediul unor fonduri interpuse. Şi acesta este motivul fundamental al nemulţumirii investitorilor. ASF a primit sesizări din partea investitorilor la SIF-uri să le fie protejate drepturile prin impunerea legii societăţilor comerciale, legea 31/1990 , dar nu a făcut nimic. Cu toate că legea 31/1990 precizează clar că nu ai voie să cumperi acţiuni proprii prin terţi/interpuşi, în realitate, pe piaţa de capital românească este posibil. Legea 31/1990 nu specifică natura terţului/interpusului, însă spiritul acestei legi îl constituie prevenirea preluării unei companii de către administratori, cu banii companiei (mai precis, cu banii acţionarilor). Este intenţia corectă şi legitimă a legiuitorului de protejare a dreptului de proprietate al investitorilor în societăţile comerciale.

În spiritul legii 31/1990, ASF ar fi avut toate pârghiile necesare să nu permită Cooperativei preluarea conducerii SIF1, SIF4 şi ulterior a SIF5, folosind banii acţionarilor. Dar ASF nu a făcut-o, abătându-se de la îndatorirea legală de supraveghere: a permis administratorilor SIF1 şi SIF4 să uzurpe calitatea de proprietari a acţionarilor. Rezultatul a fost că administratorii SIF1 şi SIF4 nu prea au mai oferit acţionarilor dividende sau răscumpărări transparente de acţiuni, ci şi-au votat sieşi (prin acţiunile deţinute de terţi şi folosite la adunările generale) salarii şi bonusuri ce nu se regăsesc nici la cele mai mari companii private din România. Sifonarea este cât se poate de transparentă, însă ASF n-a văzut nicio problemă în anul 2021, în ciuda sesizărilor investitorilor. Prin acest comportament, ASF a adus prejudicii majore investitorilor la SIF-uri şi, totodată, întregii pieţe de capital din România.

Investitorii au mai sesizat ASF-ul privind încălcarea legii 74/2015 şi a regulamentului Uniunii Europene 231/2013, care se referă (printre altele) la conflictele de interese. Deoarece nu a putut să respingă temeinicia acestei cereri, ASF pur şi simplu nu a mai răspuns, încălcând astfel o obligaţie legală.

Consecinţele neregulilor îngăduite de ASF sunt ample. De pildă, fraudarea votului acţionarilor la SIF-uri a afectat şi fondurile de pensii care investesc în piaţa de capital. Astfel, odată cu preluarea SIF5 de către Cooperativa, fondurile de pensii care deţineau acţiuni SIF5 au înregistrat pierderi semnificative. Mai multe fonduri de pensii şi-au vândut acţiunile SIF5, de teama Cooperativei, la cotaţii apropiate de minimele ultimilor cinci ani. Şi odată cu asta, milioane de deponenţi în fondurile private de pensii care deţineau acţiuni SIF5 au avut de pierdut.

Corupţia ASF se vede cel mai bine în graficul acţiunii SIF5. Conducerea ASF a ajutat Cooperativa să preia SIF5, iar consecinţele au fost resimţite de milioanele de acţionari SIF5, şi încă alte milioane de deponenţi în fondurile de pensii.

Am arătat, cred, foarte clar cum ASF a acţionat în detrimentul pieţelor de asigurări, de capital şi de pensii private din România. În loc să-şi facă datoria legală, astfel încât fapte precum cele descrise mai sus să nu aibă loc, ASF a procedat abătându-se de la “moralitate, cinste şi datorie”. Dar poate că în anul care tocmai a venit, nivelul acestei corupţii va scădea. După 15 ani de la aderarea României în Uniunea Europeană, ar cam fi cazul!

Source