Salariul mediu net a scăzut cu 1,9% în luna mai 2021, comparativ cu perioada anterioară, coborând la 3.492 lei. Salariul mediu nominal brut a fost de de 5.695 lei, cu 109 lei mai mic față de luna precedentă, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).
În majoritatea activităţilor din economie, salariul mediu net a scăzut dn cauza acordării, în intervalul anterior, a unor prime ocazionale, respectiv trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate, pentru sărbătorile de Paşte, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.
Micșorarea venitului mediu net lunar a scăzut și ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasări mai mici, de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie în unele activităţi economice.
Scăderile s-au înregistrat în intermedieri financiare, cu excepţia asigurărilor şi ale fondurilor de pensii – 21%, în asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale, telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii – 14%-16%, în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră (plus pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv servicii informatice, fabricarea produselor din tutun – 5,5%-8,5%.
Reduceri între 3,5% şi 5% au fost și în activităţi extractive, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor din prelucrarea ţiţeiului, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal,exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii)=, transporturi pe apă, fabricarea băuturilor.
Creşteri importante ale salariului mediu net au fost în extracţia cărbunelui superior şi inferior, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 14,5%, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, hoteluri şi restaurante 3,5%-6,5%, în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite)ă, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile, inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare, între 1% şi 2,5%.
În sectorul bugetar, în luna mai a acestui an a crescut salariul meriu net, comparativ cu aprilie, în învăţământ 5,3% datorită plăţii cu ora a cadrelor didactice, și în administraţie publică 0,1%.
În sănătate şi asistenţă socială, salariul mediu net a scăzut cu 0,8%.
Salariul mediu net a scăzut cu 1,9% în luna mai 2021, comparativ cu perioada anterioară, coborând la 3.492 lei. Salariul mediu nominal brut a fost de de 5.695 lei, cu 109 lei mai mic față de luna…
Deficitul comercial al României a ajuns la 8,836 miliarde de euro în primele cinci luni din 2021, cu 1,477 miliarde de euro mai mare comparativ cu aceeași perioadă de anul trecută, arată Institutul Naţio…
Compania One United Properties va fi listată, de astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Acțiunile dezvoltatorului de locuinţe premium şi birouri din România vor fi tranzacționate…
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) totaliza, la finele primelor patru luni din 2021, 526,7 miliarde de lei, respectiv 49,9% din PIB, faţă de 499,153 miliarde lei (47,3% din PIB) la sfârşitul lu…
Interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât gazele din Azerbaidjan să ajungă în România, a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil…
Începând cu data de 1 iulie 2021, Uniunea Europeană introduce noi reglementări cu privire la plata TVA pentru importuri. Potrivit noilor reglementări, toate bunurile importate în UE vor fi supuse TVA. Există…
Emoții din vară și până în toamnă! Greu de gestionat și de oamenii în toată firea, de-apoi de cei de doar 18-19 ani! Din acest carusel emoțional scapă cine poate, așa cum…
Cu 4,9281 lei, euro atinge un nouu maxim istoric în raport cu leul, precedenta valoare maximă fiind atinsă pe 20 aprilie, la 4,9279 lei. Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei. Vineri, creșterea față de z…
România își vine la licirație participația la combinatul Krivoi Rog din Ucraina. Motivul îl reprezintă cheltuielile ridicate, de circa un milion de euro, pentru pază și conservare,…
Consiliul Concurenţei analizează preluarea companiei Foodpanda și a afacerii Pandamart, derulată de Delivery Hero Smart, de către Glovoappro, filiala Glovo din România. Pe piața autohtonă, Glovo…
Cei mai mari zece producători români de materiale de construcţii după cifra de afaceri raportată pentru 2020 au realizat anul trecut venituri cumulate de 3,9 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de…
Milenialii și generația X vor fi principalul motor al cererii de călătorii cu avionul în următoarele 12 luni, potrivit unei analize făcute de XTB. Potrivit analizei făcute de Radu Puiu, Financial Analyst în…
Piaţa hotelieră, cel mai afectat sector din cauza pandemiei, îşi aşteaptă revenirea până în anul 2024. În România, rata ocupării nete în 2020 a fost cu 11,3% mai mică decât în 2019. Pentru 2021-2023, v…
Un deficit bugetar sub nivelul de 8% în anul 2021 va fi destul de greu de atins, în condiţiile politicii fiscale şi a cheltuielilor publice neschimbate, spune Mihai Chipirliu, CFA, Risk Director Euler Hermes…