Prepararea pudrei de colagen acasă implică folosirea unui extract de colagen din surse naturale, cum sunt oasele de animale ori solzii de pește. Colagenul este o proteină aflată în mai multe părți ale corpului, inclusiv piele, oase, tendoane și ligamente.
Ingrediente și mod de preparare
Oase de pui sau de vită, solzi de pește – poți folosi oasele rămase de la o friptură
Oțet – de mere sau orice fel de oțet
Apă suficientă cât să acopere oasele ori sursa respectivă de colagen
Ai neovoie de o oală mare, o strecutăroare pentru lichid și un dispozitiv ermetic pentru depozitarea pudrei de colagen.
Dacă folosești oase de la friptură, acestea trebuie fierte înainte circa 30 de minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.
Indiferent dacă folosești oase ori solzi de pește, asigură-te că sunt bine spălați.
Pune sursa de colagen într-o oală mare și fierbe la foc mic. Adaugă suficientă apă cât să acopere oasele ori sursa respectivă de colagen. Adaugă oțetul, acesta ajută la extragerea mineralelor din oase.
După ce amestecul ajunge la 100 de grade Celsius, amestecul se fierebe apoi la foc mic timp de 4-6 ore. Cu cât fierbe mai mult timp, cu atât iese mai mult colagen din ingredientele respective.
În timpul fierberii, se înlătură periodic orice murdărie sau impurități. Odată ce amestecul a fiert iar colagenul a fost extras și a ajuns în lichidul format din apă și oțet, se strecoară printr-o sită deasă. Lasă-l apoi să se răcească la temperatura camerei și pune-l la frigiderpeste noapte, astfel va deveni gelatinos.
A doua zi, îndepărtează grăsimea solidă formată la suprafață. Toarnă apoi compoziția pe o tavă, cum este cea folosită la coacerea plăcintelor, dacă folosești cuptorul.
Deshidrateaz-o la o temperatură de 60 de grade Celsius până devine uscat, sub forma unei foi de colagen. Rupe-o în bucăți mici iar apoi piseaz-o într-un blender.
Depozitează pudra într-un recipient etanș, departe de umiditate, potrivit timesofindia.com.