Slovacia renunţă la vaccinul rusesc Sputnik V

0
163

Slovacia a încetat, în mod oficial, să mai utilizeze vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, după ce ultimele şase persoane care au ales acest ser au fost inoculate cu cea de-a doua doză, a anunţat ieri Ministerul slovac al Sănătăţii, informează AFP, citată de Agerpres.

“În total, peste 18.500 de persoane au fost vaccinate cu Sputnik V”, a declarat Zuzana Eliasova, purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii din Slovacia.

Slovacia cumpărase în luna martie 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, devenind, după Ungaria, cea de-a doua ţară din Uniunea Europeană care folosea acest produs, care nu a fost însă autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Achiziţia de atunci a divizat clasa politică slovacă şi a dus la demisia prim-ministrului Igor Matovic.

Igor Matovic şi ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Marek Krajci, au fost constrânşi să demisioneze după ce trei membri ai coaliţiei tripartite aflate la putere s-au opus acelei achiziţii. În plus, cererea în rândul populaţiei slovace pentru acest vaccin a fost mică.

Un nou guvern slovac, condus de Eduard Heger, a fost desemnat în data de 1 aprilie.

Rusia a răscumpărat în iulie cele aproximativ 160.000 de doze rămase neutilizate.

Într-un interviu acordat pentru AFP în luna iunie, premierul Heger a subliniat că decizia Slovaciei de a cumpăra vaccinuri ruseşti a fost luată din cauza presiunii care exista la acel moment privind livrările de doze.

“Decizia a fost luată sub impactul foarte puternic, probabil cel mai puternic, al pandemiei. Aveam nevoie de un număr mare de vaccinuri. Dacă am fi avut informaţiile de care dispunem astăzi, nu cred că o astfel de decizie ar fi fost luată”, a adăugat prim-ministrul slovac.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik V la Moscova, a publicat marţi un comunicat în care reprezentanţii săi au declarat că, în Slovacia, “Sputnik V s-a confruntat cu o campanie de dezinformare legată de lupta politică între diferite grupuri din interiorul guvernului”.

Potrivit comunicatului RDIF, “eficacitatea şi siguranţa vaccinului rusesc au fost confirmate în cadrul studiilor clinice şi al unei utilizări în condiţii reale în lumea întreagă” şi că lotul trimis Slovaciei “a fost confirmat de asemenea în Ungaria, într-un laborator certificat de UE”.

Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, a raportat un total de 394.923 de cazuri de COVID-19 şi 12.548 de decese asociate acestei boli.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here