SONDAJ: Social-democraţii cancelarului german Scholz sunt învinşi în alegerile locale la Berlin, câştigate de conservatori

0
52

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului federal german Olaf Scholz, formaţiune care conduce primăria capitalei Berlin de mai mult de 20 de ani, a suferit astăzi o înfrângere usturătoare la alegerile locale ale acestui oraş-stat, fiind devansat clar de către conservatori, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi difuzate de posturile ARD şi ZDF, relatează Agerpres.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a câştigat alegerile pentru parlamentul local al Berlinului cu circa 28% din voturi, faţă de 18% SPD, rezultat care, dacă numărarea voturilor confirmă această estimare, ar fi cel mai slab al social-democraţilor în capitala germană în perioada postbelică.

Social-democraţii sunt în aceste sondaje aproximativ la egalitate cu Verzii şefei diplomaţiei Annalena Baerbock.

Liberalii formaţiunii FDP, membri alături de Verzi şi SPD în coaliţia de guvernare a executivului federal condus de Scholz, au circa 5% şi riscă să nu mai intre în parlamentul regional de la Berlin dacă la finalul numărării voturilor nu ating măcar acest procent.

Formaţiunea de stânga Die Linke are 12,5%, iar cea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) circa 9%.

Scrutinul desfăşurat astăzi este o repetare a celui din 2021, care a fost invalidat din cauza unor neregularităţi.

Berlinul este guvernat în prezent de o coaliţie tripartită formată din SPD, Verzi şi Die Linke. Rezultatul acestui scrutin ar permite atât menţinerea acestei coaliţii cât şi una formată doar din social-democraţi şi creştin-democraţi.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here