Stat NATO, lovit din plin de războiul lui Putin: Prețul pâinii, creștere de peste 50% și inflația la maximum din 1998

0
70

Joi, 11 August 2022, ora 05:30

98 citiri

Războiul declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie 2022, în Ucraina, a creat o avalanșă de scumpiri a prețurilor din enrgie și a alimentelor, care a zguduit întreaga Europă. Astfel, o țară NATO cu aproape 10 milioane de locuitori, Ungaria, a fost lovită de criza economică, ajungând să înregistreze o inflație de 16,7% în luna iulie, cea mai mare valoare din ultimii 24 de ani.

Inflația ar putea depăși 20% în Ungaria, pe măsură ce subvențiile pentru energie se estompează, potrivit Bloomberg.

Prețurile de consum au crescut cu 13,7% în iulie față de anul precedent, depășind estimările economiștilor. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale mărfurilor de bază, a fost chiar mai mare, de 16,7%, indicând presiuni inflaționiste la scară largă în întreaga economie a Ungariei.

Ucraina își crește afacerile în plin război: O putere mondială surprinde prin comerțul intens cu Kievul

Banca Centrală a majorat rata de bază a dobânzii cu peste 800 de puncte, cu 200 de puncte numai luna trecută, în timp ce factorii de decizie încearcă să controleze inflația și să susțină moneda națională.

Forintul a avut a treia cea mai slabă performanță de pe piețele emergente de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, scăzând cu peste 8% față de euro.

Putin îngroapă economia Rusiei: Cum s-a prăbușit după începerea invaziei din Ucraina

”Banca Centrală a Ungariei nu are de ales decât să-și continue ciclul de creștere al dobânzii de referință, cu pași decisivi”, a declarat Mariann Trippon, economistă de la CIB Bank Intesa Sanpaolo din Budapesta.

Ea a prezis că rata dobânzii de referință ar putea crește la 13% până la sfârșitul anului 2022, de la valoarea de 10,75 din prezent.

China comunistă, profit enorm din afacerile cu SUA: Pierderi colosale pentru America

Trebuie menționat faptul că, atunci când vine vorba de prețuri, cel mai rău urmează să vină. În timp ce inflația din iulie a fost dominată de prețurile alimentelor, care au crescut cu peste 50% de la an la an, la pâine și brânză, lucrurile s-ar putea schimba în mai rău în lunile care vin.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here