Statele Unite anunţă sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

0
112

“Statele Unite, alături de peste 30 de naţiuni partenere din lume, au impus sancţiuni fără precedent şi măsuri de control asupra exporturilor pentru a-l trage la răspundere pe preşedintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, pentru a restricţiona accesul Rusiei la tehnologiile esenţiale de care are nevoie pentru finanţarea aparatului de război şi pentru a transforma Rusia într-un stat-paria pe la nivel financiar global. Economia Rusiei se clatină sub greutatea sancţiunilor financiare şi comerciale, a controlului exporturilor şi în contextul exodului a aproximativ 1.000 de companii americane şi multinaţionale. Analiştii anticipează o scădere de două cifre a PIB-ului Rusiei în 2022, la o inflaţie în creştere, estimată la aproape 20% în 2022, şi la anularea de către războiul lui Putin a câştigurilor economice ale Rusiei din ultimii 15 ani”, anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

“Statele Unite şi ţările aliate şi partenere sunt determinate să susţină Ucraina şi să se asigure că Administraţia Rusiei simte efectele masive ale acţiunilor economice”, precizează Casa Albă, anunţând sancţiuni suplimentare.

“Departamentul Trezoreriei vizează oficiali guvernamentali ruşi de rang înalt şi lideri din mediul de afaceri, proprietăţile de lux ale elitelor, administraţiile activelor de lux şi companii de servicii esenţiale în eforturile ruse de evitare a sancţiunilor. (…) Departamentul Trezoreriei vizează noi oligarhi ruşi, precum şi elitele apropiate de Putin. Printre aceştia se numără God Nisanov, un asociat apropiat de oficialii ruşi, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, şi miliardarul Aleksei Mordaşov, rudele sale şi companiile, inclusiv unul dintre cei mai mari producători de oţel”, subliniază Casa Albă.

În plus, Departamentul Comerţului de la Washington va impune “restricţii suplimentare asupra capacităţilor Rusiei de a obţine tehnologii şi alte produse necesare pentru susţinerea agresiunii militare şi a exercita putere”, fiind vizate 71 de entităţi din Rusia şi Belarus care nu vor mai avea acces la tehnologie americană.

(sursa: Mediafax)

Source