România va oferi la bursă un pachet minoritar de acțiuni la Hidroelectrica în a doua jumătate a anului 2022, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu pentru Reuters, în încercarea de a revigora piața de capital și de a finanța noi proiecte eoliene și solare.
Guvernul premierului Florin Cîțu încearcă să revoce legea care a oprit vânzările de active de stat.
“Ne propunem … să finalizăm procedurile de listare în a doua jumătate a anului viitor. Poate fi trimestrul 3, poate fi trimestrul 4. Dar în 2022”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu pentru Reuters, într-un interviu.
“Procedurile de listare sunt suspendate de o lege populistă adoptată de vechiul parlament … reluarea acestora va dura ceva timp”.
Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, după cinci ani, furnizează aproape 30% din necesarul de energie electrică al României cu aproximativ 200 de hidrocentrale construite în timpul comunismului.
Popescu a declarat că guvernul planifică să ofere 15% din acțiunile Hidroelectrica, dar că oferta ar putea fi majorată dacă Fondul Proprietatea, care deține 20% din companie, se alătură listării.
Fondul Proprietatea, de 2,7 miliarde de dolari, care și-a evaluat pachetul de acțiuni la aproximativ 5,5 miliarde de lei (1,33 miliarde de dolari), a declarat că ar putea contribui la IPO.
“Cred că 15% este foarte atractiv pentru piață”, a spus Popescu.
O listare dublă, care include bursa de la București și o altă instituție bursieră ar putea fi, de asemenea, luată în calcul, a adăugat Popescu.
“În funcție de scenarii … vom sta la masă și vom lua cea mai bună decizie.”
Hidroelectrica planifică un proiect pilot pentru un parc eolian offshore la Marea Neagră de 300 MW, ca parte a unei acțiuni de diversificare a surselor de energie pentru capacitatea instalată actuală de 6,4 GW, alături de un număr de parcuri fotovoltaice ridicate în apropierea centralelor hidroelectrice.
(sursa: Mediafax)
România va oferi la bursă un pachet minoritar de acțiuni la Hidroelectrica în a doua jumătate a anului 2022, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu pentru Reuters, în încercarea de a revigora piața de…
OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de la bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, a anunţat vineri că Alfred Stern, noul director general al grupului austriac OMV, a fost numit preşedinte al…
Piaţa asigurărilor a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 3,19 mld. lei, în creştere cu 8,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit raportului publicat de Autoritatea de Supraveghere…
În al doilea trimestru al anului 2021, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit în valoare de 19,17 miliarde de lei, respectiv 1,68% din PIB, cu 10,74 miliarde de lei sub nivelul prognozat pentru…
Compania Arctic Stream (simbol AST), integrator de infrastructură şi securitate IT, companie controlată în proporţie de 66% de Dragoş Diaconu, a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de la Bucureş…
Ministerul Finanțelor a anunțat că titlurile de stat Tezaur vor putea fi cumpărate și în luna august. Ministerul va face trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul acestui program. Potrivit unui…
Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB), companie care vinde input-uri pentru agricultură, parte a grupului Agroland, a încheiat anticipat, chiar în prima zi, o ofertă primară de vânzare de obligaţiuni de tip…
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a autorităților naționale, care monitorizează fenomenul și caută…
Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat o campanie amplă de e-mail-uri de șantaj care păcălesc țintele că atacatorii ar avea acces la toate conturile și ar deține imagini…
Statul a încasat din TVA 36 miliarde de lei în primele 6 luni din 2021, un nivel record în termeni nominali, arată execuţia bugetară publicată de Finanţe. Încasările din TVA au crescut atât în…
Comisia Europeană și-a dat acceptul pentru preluarea Telekom Romania (TKR) de către Orange SA, în bara Regulamentului UE privind concentrările economice. Organe preia astfel 30%…
Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National miercuri seara, ca urmare a unei avarii în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fătă a fi afectate funcțiile de…