Autorii cercetării au studiat datele privind sănătatea și activitatea a 5.285 de persoane care au participat la ciclurile din 2003 până în 2006 ale Sondajului național de examinare a sănătății și nutriției al Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. (Cercetătorii au ales acești ani specifici pentru că atunci au fost utilizate pentru prima dată accelerometrele sau trackerele de activitate în sondaj.)
După ce participanții au înregistrat IMC și circumferința taliei, aceștia au purtat trackere de activitate pe șoldul drept în timpul orelor de veghe timp de zece ore sau mai mult în fiecare zi, timp de patru până la șapte zile.
Cei care au făcut mișcare dimineața, între 7 și 9, au avut un IMC mediu de 27,5, în comparație cu cei care făceau sport la prânz și seara, care aveau în medie un IMC de 28,3. Prânzul a fost definit în studiu între 9 și 4, iar seara, între 5 și 8. Circumferința medie a taliei, ajustată pentru calitatea dietei și aportul de calorii, a fost de 96 centimetri, pentru cei care făceau sport dimineața; 97,8 centimetri, pentru cei de la prânz; 97,5 centimetri, în cazul oamenilor care făceau exerciții fizice seara.
Aceste constatări au fost valabile indiferent de sex, etnie, educație, consum de tutun, de alcool sau nivel de sedentarism. În plus, chiar și în rândul persoanelor care au îndeplinit toate recomandările privind activitatea fizică, cel puțin 150 de minute pe săptămână, atingerea acestui obiectiv dimineața a fost asociată cu cel mai mic IMC și cea mai îngustă talie.
„Această cercetare a adăugat dovezi valoroase care se bazează pe un eșantion național de participanți din SUA, ceea ce nu a fost făcut înainte pe tema momentului de exercițiu și pierderii în greutate”, a spus autorul principal al studiului, dr. Tongyu Ma, asistent de cercetare, profesor de științe ale reabilitării la Universitatea Politehnică din Hong Kong, prin e-mail.
Cu toate acestea, IMC-ul și dimensiunea taliei participanților au fost măsurate înainte de perioada de urmărire a activității și nu au fost măsurate din nou ulterior – astfel încât autorii nu au putut dovedi că exercițiile fizice dimineața au afectat direct oricare dintre măsurători.
Experții cred că totuși există motive serioase să credem că momentul zilei în care facem sport ne influențează silueta. Ar putea avea de-a face atât cu fiziologia, cât și cu obiceiurile stilului de viață.
Rebecca Krukowski, profesor de sănătate publică, științe și codirector al Centrului de Echitate în Sănătate Comunitară de la Școala de Medicină a Universității din Virginia, a comentat: „Oamenii care fac sport în mod regulat dimineața ar putea avea programe mai previzibile. Ar fi mai puțin probabil să fie lucrători în ture sau mai puțin probabil să aibă responsabilități de îngrijire care împiedică exercițiul de dimineață. Programele previzibile ar putea avea alte efecte avantajoase asupra greutății care nu au fost măsurate în acest studiu, cum ar fi durata somnului sau calitatea lui și nivelul de stres”.
În plus, matinalii pot fi biologic diferiți de cei care sunt mai cu seamă păsări de noapte. Pe baza studiilor anterioare, au observat autorii, cei care fac sport dimineața au avut mai multe șanse să aibă un aport caloric zilnic mai mic și să cheltuiască pasiv mai multă energie atunci când nu fac mișcare. Acest lucru poate suna contradictoriu, dar această tendință apare probabil pentru că antrenamentul în stare de post dimineața îți obligă corpul să se bazează pe grăsimile stocate pentru energie, mai degrabă decât pe glucoza stocată din alimente. Acest lucru poate însemna că matinalii sunt mai bine echipați pentru creșterea oxidării grăsimilor sau a arderii, atât în timpul exercițiului, cât și în ziua următoare, chiar dacă sunt sedentari după antrenament.
În cel mai recent studiu, cei care fac sport dimineața au fost cei mai sedentari, chiar dacă aveau cel mai mic IMC și circumferința taliei. „Personal îmi place asta pentru că îmi spune că, atâta timp cât mă antrenez dimineața, este în regulă să stau în biroul meu și să mă concentrez pe muncă pentru restul zilei, fără să-mi fac griji cu privire la creșterea în greutate”, a spus Ma prin e-mail.
O scădere mai mare în greutate poate rezulta și din exercițiul care este mai concentrat sau mai structurat, au spus autorii – un alt model pe care l-au găsit în grupul de dimineață. Dacă vă puteți încadra, „exercițiul aerobic dimineața devreme – cum ar fi ciclismul, alergarea sau chiar mersul pe jos, pentru început – este un instrument promițător pentru pierderea în greutate”, a spus Ma. „Cei mai mulți oameni au, de fapt, mai multe șanse să respecte o rutină de antrenament de dimineață decât cea de la prânz sau seara.”
„Acesta este o nouă cercetare incitantă, care este în concordanță cu un sfat comun pentru atingerea obiectivelor de exercițiu – adică, programați exerciții dimineața înainte de e-mailuri, apeluri telefonice sau întâlniri care vă pot distrage atenția”, a transmis printr-un comunicat de presă Rebecca Krukowski, psiholog clinician cu experiență în managementul greutății și care nu a fost implicată în studiu.
Un articol de Arina Delcea