SUA oferă Uzbekistanului 3 milioane de vaccinuri Moderna

0
194

Statele Unite au anunţat astăzi că au oferit Uzbekistanului trei milioane de doze de vaccin Moderna împotriva coronavirusului, un gest destinat consolidării relaţiilor cu ţara din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul, relatează France Presse, conform Agerpres.

Ambasadorul SUA în Uzbekistan, Daniel Rosenblum, a scris pe Twitter că personalul său a întâmpinat vineri dimineaţă un avion ce transporta vaccinurile pe aeroportul din Taşkent, capitala acestei foste republici sovietice.

“Un cadou din partea poporului american către poporul uzbec în cadrul Covax”, un mecanism internaţional conceput pentru a asigura accesul la vaccinuri pentru ţările sărace, a scris Rosenblum.

Washingtonul încearcă să-şi sporească influenţa în Asia Centrală pe măsură ce armata americană îşi finalizează retragerea din Afganistan, unde talibanii au câştigat teren luând sub control mai multe puncte importante de frontieră în ultimele săptămâni, notează sursa citată.

Tadjikistanul, o altă ţară având graniţă cu Afganistanul, a primit 1,5 milioane de doze Moderna prin Covax la începutul acestei săptămâni. Ţara de 9,5 milioane de persoane a făcut vaccinarea obligatorie pentru adulţi la începutul lunii iulie.

La rândul său, Uzbekistanul, o ţară de 34 milioane de locuitori, examinează o lege pentru a face vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi.

Source