SUA trimit noi arme Ucrainei, de 550 de milioane de dolari

0
108

Statele Unite vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 de milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă, relatează France Presse.

Acest ajutor “va include în special mai multă muniţie pentru sistemele (…) Himars”, a afirmat, la începutul săptămânii, un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Noul sprijin ridică suma totală a asistenţei militare alocate Ucrainei de la intrarea în funcţie a preşedintelui Joe Biden la peste opt miliarde de dolari, a spus Kirby. Ajutorul recent anunţat va include de asemenea 75.000 de cartuşe de 155 mm, a precizat Pentagonul, într-un comunicat.

“Statele Unite vor continua să lucreze cu aliaţii şi partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacităţi cheie”, a subliniat Pentagonul, conform Agerpres.

Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o bătaie de 80 de kilometri, permiţând Ucrainei să atingă ţinte ruseşti care nu se aflau în raza de acţiune, notează AFP.

Zelenski şi Stoltenberg discută despre sprijinul militar suplimentar pe care NATO îl va oferi Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au purtat ieri o convorbire telefonică pe tema sprijinului militar suplimentar pe care alianţa îl va oferi Kievului, relatează CNN, potrivit news.ro.

“Am purtat o convorbire benefică cu preşedintele Zelenski privind priorităţile pentru sprijinul militar”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, adăugând: “Este vital ca NATO şi Aliaţii să ofere şi mai multă asistenţă Ucrainei, şi mai repede”.

Preşedinţia ucraineană a reiterat declaraţiile lui Stoltenberg, cerându-le aliaţilor Ucrainei să trimită sprijin militar într-un ritm mai rapid. “Preşedintele Ucrainei l-a informat separat pe Jens Stoltenberg despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre necesitatea ca Ucraina să primească rapid mai multe arme grele de la statele membre NATO pentru a respinge cu succes atacurile ruseşti şi a trece la o nouă contraofensivă”, a afirmat liderul ucrainean, într-un comunicat, menţionând: “În plus, Volodimir Zelenski a subliniat importanţa primirii de asistenţă militară neletală din partea Alianţei cât mai curând posibil, în cadrul pachetului cuprinzător aprobat la Summitul NATO de la Madrid”.

Moscova consideră că Washingtonul este direct implicat în conflictul ucrainean

Rusia a estimat ieri că Statele Unite sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informaţiile despre amplasarea trupelor ruse obţinute de SUA prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene şi de asemenea SUA validează şi coordonează atacurile ucrainene asupra acestor ţinte, relatează Reuters.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării acuză SUA că aprobă ţintele atacate de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor lansate de sistemele americane HIMARS.

Ministerul rus notează, de asemenea, că directorul adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut în ziarul britanic The Telegraph că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS, potrivit Agerpres.

“Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, este direct implicat în conflictul din Ucraina”, menţionează Ministerul rus al Apărării.

SUA au transferat Ucrainei, până în prezent, circa 12 lansatoare HIMARS. Ministrul rus al Apărării, Seghei Şoigu, a susţinut ieri că armata rusă ar fi distrus şase astfel de sisteme, declaraţie neconfirmată de vreo altă sursă.

Serviciile de informaţii militare britanice au anunţat ieri că un atac asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia în războiul declanşat cu peste cinci luni în urmă în Ucraina, transmite DPA.

Pierderile părţii ruse includ însăşi nava-amiral, crucişătorul Moskva, în luna aprilie, potrivit raportului cotidian publicat pe Twitter de Ministerul Apărării britanic, notează Agerpres.

“În urma informaţiilor privind parade anulate, este improbabil ca Flota rusă din Marea Neagră să poată gestiona evenimente publice de mare importanţă alături de activităţi în vreme de război”, a explicat ministerul citat.

—————————–

Curtea Supremă din Rusia a desemnat ieri regimentul Azov din Ucraina grupare “teroristă”, relatează Reuters, citând un corespondent de la faţa locului.

Citat de agenţia TASS, o judecătoare a Curţii supreme a anunţat că “va răspunde pozitiv cererii administrative a Parchetului general, de a desemna unitatea paramilitară Azov drept organizaţie teroristă şi de a interzice activităţile sale în Federaţia Rusă”, relatează şi AFP.

Cea mai mare parte a procesului s-a derulat cu uşile închise, conform Agerpres.

Potrivit TASS, martori chemaţi să depună mărturie au evocat presupuse crime comise de regimentul Azov în Ucraina. Potrivit legii ruseşti, conducătorii unei organizaţii teroriste riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare, iar simplii membri între 5 şi 10 ani.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here