Conceptul de dezvoltare durabilă, care a pornit iniţial de la preocuparea faţă de mediu, s-a extins de-a lungul timpului cu o dimensiune economică şi socială, iar în prezent captează din ce în ce mai multă atenţie.
În mediul economic, sustenabilitatea presupune un management orientat pe un alt tip de business decât cel cunoscut anterior, care urmărea obţinerea unui profit mare, cât mai rapid, şi care nu era străin de exploatarea mediului. Noul model, însă, se referă la o organizaţie stabilă, profitabilă pe termen lung, care să acorde o atenţie sporită problemelor de mediu şi celor sociale.
Reprezentanţii companiilor care implementează modelul axat pe sustenabilitate consideră că tranziţia către o economie verde va accelera, în condiţiile în care gradul de conştientizare colectivă a problemelor de mediu se va extinde, cererea de produse şi servicii sustenabile va fi tot mai mare, iar tehnologiile inovatoare, din ce în ce mai răspândite, vor face posibilă utilizarea mai eficientă a materiilor prime, a produselor şi deşeurilor, respectiv vor limita consumul prin folosirea resurselor reutilizabile.
Necesarul de finanţare a proiectelor durabile este unul semnificativ, în condiţiile în care schimbările au loc la toate nivelurile şi în toate domeniile. În acest context, proiectele legate de tranziţia către o economie verde au devenit o prioritate atunci când vine vorba despre finanţare, fie că sunt bani europeni, fie credite bancare.
În toamna anului trecut, Comisia Europeană a aprobat, pentru România, Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, în valoare totală de 5,2 miliarde de euro, prin care se vor finanţa proiecte de eficienţă energetică şi mediu.