Doar cateva zile ne mai despart de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. O ediţie atipică din cauza pandemiei, dar cu aceeaşi ambiţie din partea sportivilor de a urca pe podium. România merge la Olimpiadă cu o delegaţie foarte numeroasă la canotaj, aproape 40 de sportivi. Şi la această disciplină chiar avem şanse la medalii, spun reprezentanţii Federaţiei de Canotaj. La dublu vâsle, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar merg la Tokyo cu un singur gând: să cucerească aurul olimpic. Și chiar au șanse reale la o medalie. Cele două tinere sunt hotărâte să vâslească până la capăt, cu încredere.
Simona Radiş, canotaj dublu vâsle, Team România: Atunci când îmi este foarte greu mă gândesc la Jocuri, le port cu mine şi mă fac să nu renunţ. Să nu las nicio lovitură şi să merg mai departe oricât de greu ar fi.
Simona Radiş nu se dezlipeste de colierul ei cu cercurile olimpice, convinsă că îi va purta noroc la Tokyo. Şi nici de vâsle, de care trage tare de şase ani.
Un titlu olimpic ar fi un vis împlinit pentru ea şi pentru Ancuţa Bodnar, partenera ei la dublu vâsle. Obiectivul lor – prima treaptă a podiumului.
Ancuţa Bodnar, canotaj dublu vâsle, Team România: Cursele de la Jocurile Olimpice le vom lua treptat. Important este ca fiecare cursă să fie făcută bine, aşa cum o facem şi acasă şi dacă o facem exact cum am antrenat-o nu avem ce să greşim.
Cele două tinere se antrenează 11 luni pe an pentru performanţă cuantificată în recorduri şi medalii.
Sunt vicecampioane mondiale şi duble campioane europene. Ambele au descoperit canotajul la 14 ani, din pură întâmplare, fără să ştie ce este acest sport. Dar au gustat repede victoria şi le-a plăcut.
Simona Radiş, canotaj dublu vâsle, Team România: Mă motivează oamenii din jur, mă motivează dorinţa de a ajunge cât mai departe şi de a demonstra lumii că pot şi nu doar eu, noi putem să aducem România pe cele mai înalte culmi.
La Tokyo fetele sunt favorite la o medalie.
Ancuţa Bodnar, canotaj dublu vâsle, Team România: Principalul nostru rival este barca din Noua Zeelandă, un dublu foarte puternic, cu rezultate în spate, dar care, zic eu, nu e de nebătut. Noi am progresat foarte mult din 2019 și până acum, nu spun, că și ele au progresat, dar așteptăm confruntarea de la jocuri.
Ca orice sportiv de performanţă şi ele s-au gândit să renunţe atunci când s-au lovit de ziduri imposibil de urnit. Dar cu răbdare au reuşit. Iar aşteptarea nu a fost în zadar.
Simona a fost catalogată de Federaţia Internaţională de Canotaj drept stea în ascensiune.
Simona Radiş, canotaj dublu vâsle, Team România: Nominalizarea de stea în ascensiune a fost surprinzătoare, am aflat vestea în drum spre cantonamentul din Italia, nu mă aşteptam, a fost o surpriză, m-am bucurat mult să ştiu că sunt văzută şi de cineva din afara lumii noastre, am fost fericită şi mi-am dat seama că meritele îmi sunt recunoscute şi pe plan internaţional.
Ca în orice sport, şi în canotaj, chimia dintre sportivi este esenţială pentru victorie.
Ancuţa Bodnar, canotaj dublu vâsle, Team România: Ne motivăm spunând doar “Baftă, Simo!”, “Baftă, Anca!”, hai că putem, și cu încredere până la capăt, că pista are 2000 de metri!
De-a lungul istoriei, performanţele din canotajul românesc au fost îndelung aplaudate la scară internaţională.
Vineri se dă oficial startul Jocurilor Olimpice. Şi tot de vineri, cea mai importantă competiție sportivă la nivel planetar se vede în direct la TVR.
Televiziunea Română va difuza peste 200 de ore de competiţii sportive în direct de la Tokyo.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă