Testele de salivă au detectat 2.000 de copii cu COVID-19. Nedescoperiți, ei ar fi infectat alți 20.000 de copii

0
175

Cîmpeanu spune că nu a auzit de scoaterea testelor de salivă din școli.

„Dacă ar fi adevărat, cu ce le înlocuim? Chiar așa, nu mai avem nevoie de această măsură a testării? Ar fi ciudat pentru mine, cu atât mai mult cu cât ultimele date pe care le-am centralizat doar în câteva zile au presupus 5.000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă. Din cele 5.000 de teste, 3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR, pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3.000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR. 2.000 din 3.000 de raportări înseamnă o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR de 66%”, a spus Cîmpeanu, la Digi24.

Potrivit ministrului, testele de salivă au confirmat în ultimele zile infectarea a 2.000 de copii: „deci am putut să contribuim la abordarea precoce, ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Eu cred că 2.000 de copii sunt importanți. Acești 2.000 de copii, dacă nu ar fi fost detectați prin teste salivă, ar fi mers în continuare în comunități, cea mai bună parte dintre ei. Ar fi generat o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte ușor 20.000 de alți colegi”.

Cîmpeanu susține că, dacă în prima săptămână, era o rată de confirmare prin teste PCR foarte mică, acum, când copiii, părinții, dascălii s-au obișnuit cu testele de salivă, rata de confirmare de 66% a rezultatelor este „foarte în regulă”.

„Înseamnă că au fost aplicate cu responsabilitate și administrate. Raportare s-a făcut cu mai multă responsabilitate decât la început. Mai mult, doctorul Raed Arafat și IGSU ne-au sprijinit prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste. Nu sunt exacte, asta știam. Dar testele pe care le avem acum deja în școli sunt suficiente pentru testarea a două luni de acum încolo. Ce facem? Avem teste pentru două luni și nu le mai folosim?”, afirmă ministrul Educației.

(sursa: Mediafax)

Source</a