Institutul National de Sanatate Publica (INSP) anunta ca au fost confirmate 546 de cazuri de infectare cu varianta britanica de coronavirus, astfel ca aceasta a devenit dominanta in Romania.
Cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanica au fost raportate in Bucuresti – 258. Rata de confirmare a crescut cu 7,5% fata de analiza anterioara, afirma specialistii. Totodata, au fost confirmate 16 decese la persoane confirmate cu varianta britanica.
“Circulatia variantei britanice a SARS-CoV-2 – linia genetica B.1.1.7 a fost demonstrata deja pentru 71,4% din judetele tarii si exista o probabilitate mare sa fi cuprins deja intreg teritoriul Romaniei”, arata INSP.
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a publicat, joi, analiza epidemiologica a 546 de cazuri de COVID-19 confirmate cu noi variante ale SARS-CoV-2.
“In anul 2021 au fost comunicate la CNSCBT 1034 secventieri finalizate in saptamanile 53/2020-11/2021, respectiv pana la data de 21 martie 2021 inclusiv, dintre care 546 au fost confirmate cu VOC (“variants of concern” – variante care determina ingrijorare): 542 cu varianta britanica (linia genetica B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africana (linia genetica B.1.351) si 2 cu varianta braziliana (linia genetica P.1). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 52,8%”, a precizat sursa citata.
Patru laboratoare din Romania au facut secventieri
Rezultatele secventierilor au fost comunicate de 4 laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife si Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava (USV).
Conform sursei citate, fata de analiza anterioara, din 15 martie, rata de confirmare a crescut cu 7,5%.
Cele 542 de cazuri de infectare cu varianta britanica s-au inregistrat in: Arges (2), municipiul Bucuresti (258), Bihor (11), Braila (1), Botosani (5), Brasov (8), Caras-Severin (4), Cluj (22), Constanta (9), Covasna (18), Dambovita (10), Dolj (2), Galati (6), Giurgiu (3), Gorj (6), Hunedoara (3), Iasi (16), Ilfov (29), Mures (3), Neamt (6), Olt (1), Prahova (3), Sibiu (4), Suceava (22), Teleorman (2), Timis (72), Tulcea (1), Valcea (4), Vrancea (2), Vaslui (3), “din strainatate” (cazuri de import) (6);
Infectarile cu varianta sud-africana au fost din Arges (1) si Bucuresti (1), iar cele cu varianta braziliana din Bucuresti (2).
“Faptul ca pentru 30 dintre judete (71,4%), provenind din toate regiunile tarii, exista evidente de transmitere a variantei B.1.1.7, denota o raspandire extinsa. In plus, asa dupa cum mentionam si in analiza anterioara, aceasta distributie reflecta mai degraba solicitarile de testare din partea judetelor si nu distributia reala a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsa”, au precizat specialistii.
Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta britanica s-au inregistrat la grupa de varsta 45-54 de ani, iar 87,5%) dintre cazuri au avut varsta mai mare de 25 de ani.
Totodata, au fost inregistrate trei cazuri cu varsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind mentionata apartanenta la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost mentionat nicio legatura epidemiologica.
Potrivit sursei citate, in urma anchetelor epidemiologice, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti (DSP) nu au mentionat nicio legatura epidemiologica identificata pentru 352 de cazuri (65%).
Calatoria in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a fost mentionata pentru numai 5 cazuri (0,9%). Pentru 4 cazuri a fost mentionat istoric de calatorie in alte tari.
O suta patruzeci si cinci de cazuri (27%) au avut contact cu caz confirmat cu noua varianta B.1.1.7 si/sau au fost parte componenta a unor focare familiale sau de colectivitate.
Sase cazuri (1%) au fost incadrate ca infectii asociate asistentei medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.
De la 30 de cazuri (6%) nu au putut fi obtinute informatii din cauza refuzului, respectiv a imposibilitatii contactarii telefonice a persoanei.
“Proportia cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificata nicio legatura epidemiologica, acest fapt denota circulatia intensa a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 in comunitate”, au subliniat reprezentantii INSP.
Pana in prezent, au fost inregistrate 16 decese la cazuri confirmate cu “variante care determina ingrijorare”, toate cu varianta britanica, provenind, dupa “judetul de infectare”, din Bucuresti (3), Bihor (1), Constanta (1), Covasna (1), Dambovita (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Timis (2), Valcea (1), Vaslui (1), Vrancea (1).
Un deces a avut loc in ianuarie, cinci in februarie si 10 in martie.
Sapte decese au fost inregistrate la barbati si 9 la femei.
Citeste si: