În urmă cu o săptămână, bitcoin a urcat la un nou maxim istoric de aproape 67.000 de dolari. Însă între timp, investitorii au renunţat la cea mai valoroasă criptomonedă din lume în favoarea unui nou activ digital, Shiba Inu, conform CNN.
Preţul unui bitcoin se află la 11% sub nivelurile record de săptămâna trecută. Pentru orice alt activ, precum o acţiune sau o obligaţiune, o scădere de o asemenea magnitudine ar fi descrisă drept o corecţie.
Însă în cazul bitcoin, evoluţia este cât se poate de normală, întrucât investitorii s-au obişnuit deja cu volatilitatea monedei.
În ciuda unui număr de peste 13.000 de criptomonede listate pe CoinMarketCap – de la Dogecoin şi Shiba Inu la active obscure precum Elon’s Marvin, Dogelon Mars, Baby Floki Billionaire şi Kitty Inu – Bitcoinul rămâne cea mai valoroasă monedă digitală din lume.
Numărul total de Bitcoini aflaţi în circulaţie înregistrează o capitalizare de 1.100 miliarde de dolari, aproape jumătate din întreaga piaţă crypto, evaluată la 2.470 miliarde de dolari.
Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, atinge o capitalizare de 475 de miliarde. Iar celelalte monede virtuale se clasează cu mult în spatele Bitcoinului şi Ether.
Cel mai probabil, situaţia nu se va schimba în viitorul apropiat, notând în acest sens apariţia fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF-uri) cu expunere pe Bitcoin. ETF-ul ProShares Bitcoin Strategy a debutat săptămâna trecută pe piaţa de capital din New York, urmat la scurt timp de ETF-ul Valkyrie Bitcoin Strategy.
Fondul ProShares gestionează deja active de 1,2 miliarde de dolari. De altfel, popularitatea fondurilor cu expunere pe Bitcoin, care monitorizează contracte futures şi nu le oferă investitorilor posibilitatea de a deţine direct moneda, ar putea alimenta tot mai mult preţul Bitcoinului.
Unii experţi ai industriei crypto argumentează că preţul unui Bitcoin ar putea atinge 100.000 de dolari până la sfârşitul anului sau la începutul lui 2022, activul bucurându-se de susţinerea unor investitori de top, ca Paul Tudor Jones şi George Soroş.
Însă există semne conform cărora unii traderi s-au săturat să tranzacţioneze Bitcoin sau alte criptomonede. Preţul unui activ nu poate să crească semnificativ la nesfârşit. Şi, luând în calcul scăderile din ultima săptămâna, Bitcoinul are un randament de peste 100% de la începutul anului.
Platforma de brokeraj Robinhood a declarat că „activitatea din piaţa crypto a scăzut prin comparaţie cu maximele din T2/2021, iar veniturile din T3 sunt similare celor din trimestrul anterior”.
Corecţiile şi aşa-zisele bear markets sunt inevitabile, iar declinul din ultimele zile ar putea fi doar începutul.
„Ne aşteptăm ca Bitcoinul să atingă 100.000 de dolari – însă nu anul acesta, de vreme ce estimăm că volatilitatea va continua spre începutul lui 2022”, spune Gavin Smith, CEO-ul Panxora, un consorţiu de investiţii în criptomonede. „Bitcoinul încă reprezintă o clasă emergentă de active care face obiectul unui grad ridicat de volatilitate, iar investitorii ar trebui să îl abordeze cu precauţie.”
(sursa: Mediafax)
În urmă cu o săptămână, bitcoin a urcat la un nou maxim istoric de aproape 67.000 de dolari. Însă între timp, investitorii au renunţat la cea mai valoroasă criptomonedă din lume în favoarea unui nou activ di…
ANRE a aprobat creșterea prețului gigacaloriei la toate CET-urile. Cele mai mari scumpiri sunt la Arad, Oradea și Bârlad. La polul opus de află Craiova și Govora. Decizia ANRE vine în contextul în…
PNRR-ul României a primit, joi, în avizul favorabil al Consiliului European. Ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, spune că România poate cere avansul de 3,7 miliarde de euro. „Planul Național de…
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a finalizat etapa a doua a implementării portalului de autorizări, un instrument online care facilitează procesul de autorizare pe piața financiară non-bancară….
Circa 57% dintre români au achiziționat haine, încălțăminte și accesorii din magazine în luna septembrie 2021, arată un studiu MKOR Consulting. Doar 21% au cumpărat și din magazine și online.
…
Fondurile care fac parte din sistemul de pensii administrate privat, cunoscut sub denumirea de Pilonul II de pensii, administrează banii a 7,7 milioane de persoane. Aici se duc 3,75% (în prezent) din contribuțiile la…
Programul României de dezvoltare a energiei nucleare este legat și de politica Uniunii Europene în domeniul energiei, fiind condiționat de amplul pachet de politici pentru schimbările climatice. Includerea energiei…
Cifra de afaceri în industria jocurilor video din România a ajuns în 2020 la 218 milioane de dolari, în creștere cu 19,15 față de anul anterior, potrivit datelor Romanian Game Developers Association…
Condițiile meteo nefavorabile din diverse părți ale lumii a dus la creșterea masivă a cererii de grâu, informează Bloomberg. Rusia este afectată de taxele mari la export, iar America de Nord suferă din cauza…
Aeroportul Internațional din Cluj a fost desemnat cel mai bun din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri. „Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat în premieră, cel mai bun aeroport din…
Certificatul verde pentru accesul la locul de muncă a fost respins în Senat. Inițial, legea a trecut la limită după votul din sala Senatului, dar după centralizarea votului telefonic a fost…
Executivul comunitar a aprobat o schemă de ajutor de 358 milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor românești, transmite Comisia Europeană. Sprijinul de stat va fi sub formă de subvenții directe…
Parlamentarii au votat Legea pentru aprobarea OUG care stabilește scheme de compensare pentru consumul de gaze și energie electrică. Au fost 285 de voturi pentru din 287 prezenți. Proiectul a fost…
Programul Rabla Clasic 2021 pentru persoanele fizice ar putea fi suplimentat dacă vor fi găsite resurse financiare de către Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu. În prezent, bugetul este…