UPDATE Ore decisive pentru Novak Djokovic în Australia. Au început audierile finale. Ce-au declarat avocații LIVE VIDEO

0
377

Duminică, de la ora locală 09.30 la Melbourne (00.30, ora României), au început audierile finale în cazul tenismenului sârb Novak Djokovic, a cărui viză de intrare în Australia i-a fost anulată de autoritățile de la Antipozi din motive de interes public.

UPDATE 04.20 Instanţa a amânat audierile până la ora locală 13.30 (04.30, ora României). Lloyd a declarat că mai are de făcut o oră de observaţii, aşa că audierea ar trebui să se încheie până la mijlocul după-amiezii.

UPDATE 04.00 Avocaţii sportivului susţin că decizia de a anula viza este invalidă, fiind ilogică, iraţională sau nerezonabilă. La rândul său, apărătorul ministrului Imigraţiei spune că motivele invocate de apărătorii lui Djokovici nu stau în picioare.

În pledoaria sa, citată de The Guardian, avocatul tenismenului, Nicholas Wood, a vorbit despre constatarea ministrului, conform căreia Djokovic era un “individ nevaccinat influent”, care a declarat public că se opune vaccinării.

Avocatul a menţionat un articol BBC, citat de ministru, ca dovadă a abordării lui Djokovic cu privire la vaccinare. Articolul spune că Djokovic se opune să fie forţat să se vaccineze pentru a călători.

Dar Wood a precizat că articolul BBC l-a citat pe Djokovic spunând în acelaşi timp că “nu este un expert”, că vrea să-şi “păstreze mintea deschisă” şi că “vrea să aleagă o opţiune care este cea mai bună pentru corpul” lui.

Wood consideră că ministrul Alex Hawke a ignorat acea parte a articolului în motivaţia sa.

De asemenea, Hawke nu a cerut nicio lămurire nouă de la Djokovic cu privire la atitudinea sa actuală faţă de vaccinare. Wood spune că declaraţiile anterioare ale lui Djokovic despre vaccinare au fost dinainte de dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19.

Ministrul Hawke a citat alte două articole, unul din The Guardian şi altul din ABC, pentru a sugera că grupurile antivaccinare din Australia şi-au exprimat sprijinul pentru Djokovic în urma statutului său de vaccinare. Dar Wood spune că niciun articol nu face vreo menţiune despre Djokovic. El spune că aceasta este clar o eroare a ministrului.

Revenind la ştirea BBC pe care ministrul s-a bazat pentru a sugera că prezenţa lui Djokovic în ţară ar stimula sentimentul antivaccinare, Wood a afirmat că aceasta a fost publicată după prima decizie a guvernului de a anula viza lui Djokovic. Ştirea spunea că decizia guvernului, mai degrabă decât Djokovic însuşi, i-a “galvanizat pe activiştii antivaccinare”. Wood susţine că acţiunile guvernului, nu cele ale starului tenisului, au “aprins” grupurile antivaccinare.

Avocatul Nicholas Wood a arătat că “singura dovadă” care îl leagă pe Djokovic de demonstraţiile antivaccinare este un articol BBC despre furia grupurilor antivaccinare “ca răspuns la acţiunile statului de a-i anula viza”.

După ce a combătut decizia ministrului Imigraţiei în ceea ce priveşte riscul pentru sănătate, Wood a trecut la riscul pe care Djokovic l-ar reprezenta pentru buna ordine în comunitatea australiană, celălalt motiv cheie al deciziei ministrului. Dar avocatul lui Djokovic consideră că şi acest motiv este construit pe o logică greşită.

Wood a contestat argumentul că ministrul ar fi trebuit să ia în considerare consecinţele deportării lui Djokovic pe sentimentul antivaccinare.

“A fost iraţional ca ministrul să ia în considerare doar perspectiva încurajării sentimentului antivaccin care ar putea apărea din cauză că Djokovic joacă tenis, cu alte cuvinte este prezent, şi totuşi să nu ia în considerare alternativa binară, care era ca sentimentul antivaccinare să fi fost promovat de… acţiunea coercitivă a statului”, a spus el.

Wood a adăugat că “nu s-au obţinut nicio dovadă” cu privire la impactul asupra sentimentului antivaccinare produs de Djokovic că a rămas în Australia şi a jucat tenis. El a spus că astfel de dovezi sunt disponibile, deoarece Djokovic a jucat tenis în toată lumea de când a fost dezvoltat vaccinul.

Wood a mai spus că Djokovic trebuie doar să demonstreze că ministrul Imigraţiei ar fi trebuit să ia în considerare o “posibilitate materială” ca deportarea lui să crească sentimentul antivaccinare.

Wood a continuat, descriind eşecul de a considera consecinţele deportării drept “pervers”.

“Este oarecum pervers să te uiţi doar la riscurile legate de prezenţă, când există dovezi în faţa ta cu privire la riscurile legate de alternativa binară”, a arătat el.

Wood a respins afirmaţia guvernului că a luat în considerare efectele pe care le-ar avea deportarea jucătorului asupra sentimentului antivaccinare. El a afirmat că dosarul lui Alex Hawke echivalează cu a cere instanţei să “deducă din fragmente din asta şi asta” că a existat o “considerare activă” a efectelor deportării lui Djokovic.

Judecătorul James Allsop a intervenit pentru a face o observaţie care pare în sprijinul ministrului Imigraţiei. Avocaţii lui Djokovic s-au concentrat pe lipsa “dovezilor” cu privire la impactul prezenţei jucătorului în Australia.

Allsop spune că ministrul are dreptul să se bazeze pe bunul simţ. Aceasta este o lovitură mare pentru cazul lui Djokovic, susţine The Guardian. Avocaţii lui Djokovic au acceptat această declaraţie.

Wood a subliniat apoi “contradicţia” reprezentată de faptul că ministrul nu i-a cerut lui Djokovici părerea sa actuală cu privire la vaccinare, în ciuda faptului că oficialul a susţinut că a avut o “poziţie binecunoscută cu privire la vaccinare”. Ministrul s-a bazat pe un material vechi al BBC, publicat înainte ca vaccinul anti-covid să fie disponibil, pentru a sugera că Djokovici era împotriva vaccinării. Wood spune ministrul s-a bazat pe acea ştire BBC fără context, inclusiv prin referire la comentariile lui Djokovici că nu era un expert.

Pledoaria avocatului liderului ATP s-a încheiat.

Stephen Lloyd, reprezentantul ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, a preluat imediat părerea preşedintelui completului, James Allsop, spunând că ministrul are dreptul să se bazeze pe bunul simţ atunci când decide dacă anulează o viză, nu doar pe dovezi materiale prezentate ulterior unei instanţe.

Lloyd a spus că ministrul nu se bazează doar pe declaraţiile publice ale lui Djokovic de a-şi asuma o opoziţie faţă de vaccinare, ci şi pe acţiunile lui.

“Chiar înainte ca vaccinurile să fie disponibile, prima lui poziţie a fost să fie împotriva lor. Sigur, el a lăsat deschisă posibilitatea să se răzgândească. Dar, cu toate acestea, părerile sale exprimate public au fost că nu era în favoarea administrării vaccinurilor”, a punctat el.

Lloyd a declarat că ministrul a citit articolul BBC pe care avocaţii lui Djokovic l-au folosit pentru a susţine lipsa dovezilor pentru anularea vizei. El a arătat un paragraf, potrivit căruia grupurile antivaccinare l-au tratat pe Djokovic ca pe un “erou sau ca pe o icoană”, paragraf care a făcut parte din consideraţiile ministrului.

James Allsop i-a cerut reprezentantului ministrului să explice poziţia guvernului cu privire la riscurile pe care le prezintă deportarea lui Djokovic, în comparaţie cu cele rezultate din a i se permit să rămână în Australia.

“Cineva ar putea vedea o situaţie, clară pentru oricine cu bun simţ, că anularea vizei ar provoca discordie publică copleşitoare şi riscuri de transmitere prin adunări publice foarte mari”, a remarcat judecătorul.

Stephen Lloyd a răspuns că ministrul este “evident” conştient de riscurile pe care le prezintă deportarea lui Djokovic, dar crede că prezenţa lui i-ar “încuraja pe alţii să-i imite poziţia, iar asta i-ar pune pe australieni în pericol”.

“Îngrijorarea este că Djokovic e o persoană influentă, care este în multe privinţe un model de urmat, cu siguranţă pentru mulţi oameni, astfel încât prezenţa sa în Australia să le prezinte mai puternic şi mai actual australienilor părerile sale antivaccinare”, a afirmat Lloyd.

“Solicitantul are un istoric recent de ignorare a măsurilor de siguranţă COVID. Chiar şi atunci când a fost infectat… a dat un interviu şi participat la o şedinţă foto, inclusiv şi-a scos masca. Ministrul a considerat că prezenţa sa în Australia ar putea încuraja oamenii să imite (n.r. – nerespectarea regulilor). Oamenii folosesc sportivi de nivel înalt pentru a promova idei şi cauze tot timpul. Legătura lui cu o cauză, indiferent dacă vrea sau nu, există încă, iar prezenţa lui în Australia a fost considerată ca fiind un risc copleşitor”, a continuat el.

Cu privire la aceeaşi problemă, dacă guvernul a luat în considerare în mod corespunzător impactul deportării lui Djokovic, Lloyd a subliniat tulburările care au avut loc după prima decizie de a revoca anularea vizei lui Djokovic. Au existat proteste în Melbourne direct legate de această problemă. Ministrul era clar conştient de acele proteste. Aşa că ministrul, spune el, în mod clar a considerat că o altă decizie de anulare a vizei lui Djokovic şi deportarea lui ar crea alte tulburări.

Audierea se face online, iar Djokovici, care şi-a petrecut noaptea în centrul pentru imigranţi, se află la sediul firmei de avocatură care îl reprezintă.

Știrea inițială:

Conform presei din Australia, decizia finală va fi luată de un complet de trei judecători, astfel că aceasta va fi una definitivă.

Novak Djokovic se află, de sâmbătă dimineaţă, din nou în custodia forţelor australiene de frontieră, într-un loc care nu a fost făcut public, după ce ministrul Imigraţiei i-a ridicat a doua oară într-o săptămână viza de intrare în ţară liderului ATP.

Ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, a decis să anuleze viza lui Novak Djokovic deoarece prezenţa liderului ATP în Australia creşte sentimentul de antivaccinare şi duce la nerespectarea regulilor Covid-19.

Dacă va avea câștig de cauză, Djokovic ar urma să debuteze luni la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here