USR inițiază un proiect de lege pentru ieftinirea electricității și gazelor

0
185

USR inițiază un proiect de lege pentru ieftinirea electricității și gazelor

Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui depun, marți, un proiect de lege care propune cinci măsuri menite să scadă facturile la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Printre acestea sunt scăderea TVA de la 19% la 5% și abrogarea accizei aplicate energiei electrice.

În contextul majorării prețurilor la energia electrică și gaze naturale, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui depun, marți, un proiect de lege care propune cinci măsuri pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici și IMM-uri.

„USR face un apel către toate partidele parlamentare să susțină și să adopte inițiativa legislativă în cel mai scurt timp posibil, astfel încât măsurile să intre rapid în vigoare și, împreună cu schema de compensare cuprinsă în OUG 118/2021, să reducă impactul negativ al creșterii prețurilor la energie și să sprijine consumatorii casnici și întreprinderile românești”, potrivit unui comunicat de presă.

„Am explicat, în repetate rânduri, ce soluții avem pentru a crește capacitatea de producție de energie și pentru a ne consolida securitatea energetică pe termen lung. Dar, până la soluții pe termen mediu și lung, trebuie să acționăm acum. Trebuie să-i sprijinim pe români să își plătească facturile, și mediul de afaceri să nu resimtă aceste creșteri de prețuri. Soluția stă în măsuri care să nu distorsioneze piața și să nu pericliteze investițiile în sectorul energetic. Putem începe imediat cu acea parte din preț formată din taxele indirecte pe care le ia statul. Propunem reducerea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a cotei de TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale, eliminarea accizei și exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumatorilor casnici. La nivelul prețurilor actuale, măsurile propuse de noi și măsurile de compensare a facturilor prin OUG 118/2021 pot reduce prețul energiei electrice și gazelor naturale cu până la 32%”, declară deputata USR Cristina Prună.

„Proiectul USR vine cu o soluție liberală la problema creșterii prețurilor la energia electrică și gaze naturale și, față de varianta plafonării prețurilor, are marele avantaj că nu distorsionează piața, nu crează impredictibilitate legislativă și nu descurajează investițiile în exploatarea gazelor din România. Mai ales după episoadele de tristă amintire din epoca PSD – mă refer la OUG 114/2018, care a dus la scăderea producției interne de gaze naturale și, implicit, la accentuarea dependenței de importuri, și la Legea offshore, care a împiedicat investițiile în exploatarea gazului din Marea Neagră – avem nevoie ca statul român să demonstreze că este stabil și predictibil. În plus, proiectul nostru are beneficiul că se adresează tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici, și că încasările din TVA la bugetul de stat pot rămâne similare cu cele precedente, dinainte ca prețul energiei să explodeze”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Concret, proiectul de lege cuprinde cinci măsuri pe termen scurt, respectiv scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni, abrogarea accizei aplicate energiei electrice, scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale, exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni și acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

USR prezintă și un set de măsuri pe termen lung care trebuie implementate de statul român pentru reechilibrarea prețurilor la energie:

Accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, bani europeni disponibili pentru România, de investit în noi capacități de producție.

Decăpușarea companiilor de stat din energie.

Permiterea contractelor bilaterale pe termen lung pentru a debloca investițiile în noi capacități de producție.

Eliminarea monopolului OPCOM de pe piața bursieră de tranzacționare a energiei electrice.

Reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune.

Finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

Eliminarea birocrației privind utilizarea terenurilor agricole pentru construcția de noi proiecte de energie verde.

Deblocarea investițiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră.

Deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” și stimularea românilor să devină prosumatori.

Construirea cadrului administrativ și legislativ pentru investițiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

Mediafax

Anul 2021 pentru agricultură. Estimări privitoare la cifra de afaceri. Topul celor mai mari companii

Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat o scădere de 3,4%, ajungând la 44,4 miliarde de lei în 2020, fiind totuși cu 14,5% mai mare decât cea din 2016, potrivit studiului anual KeysFin „Sectorul agr…

Materiile prime din construcții cresc ALARMANT. România în topul scumpirilor din UE

Producătorii europeni preconizează că prețurile materiilor prime utilizate în construcții vor înregistra creșteri de preț de două cifre, până la sfârșitul lui 2021, potrivit datelor relevate printr-un…

USR inițiază un proiect de lege pentru ieftinirea electricității și gazelor

Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui depun, marți, un proiect de lege care propune cinci măsuri menite să scadă facturile la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Printre ac…

7 Pași Importanți Pentru Crearea Unei Structuri SEO Optime Pentru Site-ul Tău

Structura sau arhitectura unui site poate cântări enorm în crearea unui website cât mai prietenos din punct de vedere SEO și este o componentă importantă din ceea ce numim on-page SEO. Ca să stabilești și să…

Creștere ALARMANTĂ a inflației. Mâncarea și serviciile s-au scumpit

Inflația a crescut la 6,3% în septembrie 2021, de la 5,3% în luna august. Produsele nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mâncarea cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, arată INS. Conform INS, preţurile de…

Criza prelungită a microcipurilor a înjumătăţit producţia de maşini la uzinele Dacia şi Ford

Producţia de automobile a scăzut cu 50% la nivelul lunii septembrie la puţin peste 29.000 de maşini Dacia şi Ford, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Producţia…

Compania poloneză Afort Holding se lansează la BVB

Compania poloneză Afort Holding (AFH25) își tranzacționează obligațunile pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), sub simbolul bursier AFH25, transmite BVB. Acestea se ridică la 2…

ROBOR la 3 luni își continuă creșterea DRAMATICĂ. A ajuns la maximul ultimului an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 2,11% pe an, de la 2,10% pe an în ziua de vineri, arată BNR. La începutul…

Deficitul balanței comerciale explodează. La ce valoare au ajuns importurile României

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) al României a ajuns la 14,602 miliarde de euro în primele opt luni din 2021, 3,087 miliarde de euro mai mare faţă de aceeași perioadă dn anul…

Este o farmacie online avantajoasă pentru tine?

Este posibil să găsești aceleași produse parafarmaceutice în farmacia ta locală și într-o drogherie, dar prețurile lor nu vor fi neapărat aceleași. Cel mai adesea, prețurile sunt mai mari în farmacii decât…

Mediul de afaceri afectat de criză. A crescut cu peste 13% numărul firmelor care s-au diizolvat în primele 8 luni din 2021

Numărul firmelor care s-au desființat în primele 8 luni ale anului a crescut cu 13,35%, ajungând la 19.306, comparativ cu 17.032, în aceeași perioadă a 2020, arată datele ONRC. Cele mai multe dizolvări…

One United Properties începe distribuirea de dividende acționarilor

Compania One United Properties (ONE) va distribui dividende acționarilor prin Depozitarul Central, începând din 11 octombrie 2021. Acestea pot fi ridicate până în 2024.  Dividendele sunt aferente anului…

Ștafeta energiei nucleare, plecată de la Ceaușescu și Carter, a ajuns la Iohannis și Biden
Galerie Foto Marcarea a 25 de ani de la intrarea în funcțiune a Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă este un prilej pentru a scoate la lumină documente puțin cunoscute din dosarul energeticii românești dintr-o…

Venitul minim de incluziune - un nou tip de imperialism comunist

Ajutorul de încălzire în 2021 vine condiționat de completarea unui formular de 14 pagini. Dincolo de faptul că volumul mare de informație este din start descurajant pentru persoanele cu venituri foarte mici, care…

Bursa de la Bucureşti a închis în urcare ultima şedinţă a săptămânii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe toţi indicii şedinţa de vineri, cu tranzacţii în valoare de 43,57 de milioane de lei (8,80 de milioane de euro). Din această sumă, 39,27 de milioane…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here