Victor Pițurcă și directorul Romarm au fost reținuți de DNA într-un dosar privind achiziţia de produse medicale în pandemie

0
62
30 Ianuarie 2023, 13:57 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 17:30) Știrile TVR |

În dosar a mai fost reţinut şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu. Cei doi urmează să fie duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anul trecut, procurorii anticorupţie au deschis un dosar penal privind achiziția de măști sanitare pentru MApN, în timpul pandemiei de coronavirus.  Ministerul ar fi căutat în 2020 o sursă de finanțare pentru achiziția și trasportul măștilor sanitare din China în România. Rolul lui Pițurcă ar fi fost de a finanța operațiunea printr-o firmă administrată de fiul său, Alexandru Pițurcă.

Piţurcă şi-ar fi folosit influenţa pentru a-i facilita fiului său accesul la contracte mai bine plătite, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării, de 11 milioane de lei.

Scandalul a început în 2021, când MApN a dat în judecată prima firmă care contractase această afacere și, ulterior, a cedat-o firmei deținute de  Alexandru Pițurcă. După 13 luni de proces, MApN și firma respectivă s-au înțeles, iar dosarul s-a închis.

Anul trecut, procurorii anticorupție au deschis un dosar penal in rem pentru achiziția făcută la vremea respectivă.

COMUNICATUL DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de luni, a lui Gabriel Ţuţu pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

“Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

“În schimbul acestor ‘servicii’ suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA informează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here