ZEROHEDGE: Pepe Escobar afirmă că războiul din Ucraina este o încercare disperată a SUA de a-şi menţine hegemonia la nivel global

0
71

Războiul din Ucraina nu se referă doar la Ucraina şi Rusia, cu SUA şi NATO acţionând ca susţinători aparent binevoitori ai Ucrainei, aşa cum înfăţişează presa occidentală, spun cei de la ZeroHedge, citându-l pe jurnalistul brazilian, Pepe Escobar.

Statele Unite şi aliaţii săi din NATO sunt profund implicaţi în conflict.

Retragerea militară din Afganistan în 2021 – după 20 de ani de ocupaţie zadarnică – a fost o “reorganizare calculată a puterii de foc” împotriva Rusiei, spune Pepe Escobar.

“Ucraina este doar o unealtă şi, în cele din urmă, carne de tun pentru planificatorii imperiali americani” mai spune acesta.

Potrivit lui Escobar, acest război face parte dintr-o confruntare geopolitică mai mare dintre SUA şi Rusia, China şi alte naţiuni care fac eforturi pentru apariţia unei lumi multipolare. Aceasta este o lume multipolară care nu mai este sub hegemonia capitalismului occidental dominat de SUA.

Pepe Escobar evaluează imaginea de ansamblu şi subliniază modul în care SUA se află în “modul de panică” pentru a sprijini sistemul capitalist global în colaps şi pentru a menţine poziţia privilegiată a dolarului american.

“Războiul cu Rusia, în prezent şi pe termen lung, face parte din dinamica disperată de a prelungi poziţia dominantă a Washingtonului care a fost stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial. Acea ordine imperială postbelică – numită eufemistic ordine bazată pe reguli – cade din ce în ce mai mult în dizgraţie din cauza războaielor imperialiste nestăpânite şi a abuzului de controale financiare” mai afirmă Escobar.

Source