Ucraina se înarmează, Rusia întăreşte relaţiile cu China

0
96

Ucraina negociază simultan cu mai mulţi parteneri pentru furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, a declarat, aseară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la conferinţa de presă comună pe care a susţinut-o alături de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, care s-a aflat la atrei vizită oficială la Kiev, de la declanşarea conflictului armat de către Federaţia Rusă.

Zelenski a subliniat că “închiderea cerului” în faţa atacurilor cu rachete ar fi un factor-cheie pentru garantarea securităţii în Ucraina şi a menţionat că se aşteaptă ca cele două state partenere – SUA şi Germania – să îşi îndeplinească obligaţiile asumate.

“Apărarea aeriană şi apărarea antirachetă sunt o prioritate pentru noi. Am început discuţiile şi există un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte furnizarea de NASAMS (sistemul americano-norvegian) şi IRIS-T (german). Aşteptăm mai multe sisteme din Germania, dar nu am primit încă niciunul din partea SUA. Dar, cu toate acestea, acest lucru acoperă parţial deficitul de sisteme de apărare aeriană”, a declarat Volodimir Zelenski, care a adăugat că autorităţile centrale de la Kiev sunt pregătite să lucreze pe partea militară cu Franţa, Italia şi chiar Israel.

“Nu sunt atât de multe state care pot garanta închiderea cerului cu apărare aeriană. De aceea este necesar să rezolvăm această problemă cu aceste cinci state”, a spus Zelenski, care a subliniat că livrarea cu întârziere a sistemelor de apărare aeriană a dus la pierderea de vieţi omeneşti ucrainene.

“Dar Germania nu este vinovată de faptul că Rusia bombardează Ucraina. Numai Rusia este vinovată de acest lucru. Şi acest lucru trebuie să fie clar”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În cadrul conferinţei de presă, Ursula von der Leyen, a afirmat că este impresionată de viteza cu care Ucraina avansează în încercarea sa de a deveni membră a Uniunii Europene.

“Procesul de aderare este pe drumul cel bun. Este impresionant să vedem viteza, determinarea, precizia cu care progresaţi”, a declarat Ursula von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful Comisiei Europene a fost decorată, în prealabil, de Volodimir Zelensky cu Ordinul Iaroslav cel Înţelept.

“Dragă Volodimir Zelenski, îţi mulţumesc foarte mult pentru acordarea Ordinului Iaroslav cel Înţelept. Este o mare onoare. Îl accept în numele tuturor cetăţenilor UE. Şi ca un simbol al legăturii noastre puternice”, a precizat şefa Comisiei Europene, care a efectuat a treia vizită în Ucraina de la începutul conflictului declanşat de Federaţia Rusă.

Pentru a satisface o parte din nevoia de finanţare a Ucrainei, Parlamentul European a aprobat ieri un împrumut de 5 miliarde euro pentru ţara respectivă.

“Aceasta este cea de-a doua, şi cea mai mare, tranşă dintr-un pachet de sprijin UE de 9 miliarde de euro, din care un miliard de euro a fost deja plătit”, a anunţat Parlamentul European, prin intermediul unui comunicat de presă.

Împrumutul este menit să ajute Ucraina să îşi acopere nevoile de urgenţă cauzate de invazia Rusiei şi să contribuie “la sustenabilitatea datoriei publice a Ucrainei”.

Berlinul livrează Kievului 200 de rachete şi 50 de transportoare blindate

Totodată, Germania a decis, ieri, să răspundă solicitărilor autorităţilor de la Kiev cu privire la trimiterea de noi echipamente de luptă. Guvernul de la Berlin va livra încă două lansatoare multiple de rachete Kievului şi 50 de transportoare blindate, potrivit declaraţiilor ministrului Apărării, Christine Lambrecht, exact oficialul care a refuzat, cu două zile înainte să trimită tancurile dorite de autorităţile ucrainene.

“Am decis să livrăm Ucrainei încă două lansatoare multiple de rachete MARS II, inclusiv 200 de rachete. În plus, vom trimite Ucrainei 50 de transportoare blindate Dingo”, a spus Christine Lambrecht, în cadrul unei conferinţe militare. Ministrul german al Apărării a adăugat că instruirea operatorilor ucraineni va începe în cursul lunii curente.

Transportoarele blindate trimise Ucrainei au fost folosite de forţele germane în timpul operaţiunii militare a NATO în Afganistan.

Lambrecht a precizat că un acord privind un schimb circular de vehicule de luptă de infanterie cu Grecia şi Ucraina este aproape finalizat, ceea ce înseamnă că Germania va preda în curând 40 de IFV-uri Marder Greciei, în timp ce Atena, la rândul său, va transmite Ucrainei 40 dintre IFV-urile sale BMP-1 de fabricaţie sovietică.

Rusia sprijină aspiraţiile Chinei privind Taiwanul

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a denunţat tentativele occidentale de a crea o “lume unipolară”, în cadrul întâlnirii oficiale pe care a avut-o, ieri, în Uzbekistan, cu preşedintele chinez, Xi Jinping. Şeful Federaţiei Ruse a salutat “poziia echilibrată” a Beijingului cu privire la Ucraina. La rândul său ‚XI Jinping l-a asigurat pe liderul rus că administraţia centrală de la Beijing vrea să îşi asume un rol de “mare putere” împreună cu Rusia.

“China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere, a juca un rol de prim-plan şi a furniza stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos”, a declarat Xi Jinping.

Beijingul nu a sprijinit şi nici nu a criticat invazia rusă, dar şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova pe fondul sancţiunilor occidentale. China, principalul partener economic al Rusiei, a refuzat încă de la intervenţia rusă din 24 februarie să folosească cuvântul “invazie” pentru a denumi operaţiunea militară lansată de Moscova în Ucraina.

Cu prilejul întrevederii de ieri, Vladimir Putin a reînnoit sprijinul Moscovei pe tema Taiwanului, unde vizitele unor oficiali americani în ultimele săptămâni au suscitat indignarea Chinei.

“Condamnăm provocările SUA”, a declarat Putin, subliniind că Moscova îşi menţine adeziunea faţă de principiul “unei singure Chine”, recunoscând doar guvernul chinez, şi se opune “provocărilor” SUA în strâmtoarea Taiwan. China consideră Taiwan drept o provincie a sa rebelă şi nu exclude integrarea insulei în teritoriul continental chiar cu forţa.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here